Kuvallinen versio

På svenska | In English

Siirry sisältöön | Sivukartta

Kaupparekisteri  |  Yhdistysrekisteri  |  Säätiörekisteri  |  Yrityskiinnitykset  |  Tavaramerkit  |  Mallioikeudet  |  Patentit  |  Hyödyllisyysmallit

Etusivu > Patentit > Tietokannat > Patenttiluokitus haun avuksi

Patentit

Näitä kysytään usein
Patentinhaku Suomessa
Patentinhaku ulkomailla
Patent Prosecution Highway (PPH)
Tukea tuotekehitykseen
Sähköiset palvelut
Tietokannat
Espacenet - patenttijulkaisut internetissä
PatInfo - PRH:n patenttirekisteri
FI-EP rekisteri
Julkaisupalvelu
Patenttiluokitus haun avuksi
Lehdet
Neuvontapalvelut
Laadunhallintajärjestelmä
Lomakkeet
Patenttiasiamiehet
Hinnastot ja maksuohjeet
Lainsäädäntöä
Tilastoja
Muualla verkossa
Keksinnön tekijälle


Patenttiluokitus haun avuksi

Patenttiluokitus on avain tekniseen tietoon varsinkin silloin, kun ”sanat eivät riitä”. Patenttiluokitus on kansainväliseen sopimukseen perustuva menettely kertoa, mihin tekniikan alaan keksintö kuuluu.

Jokaisen patenttijulkaisun etusivulla on kohta, jossa on merkintä Int.Cl.7. Perässä oleva numero saattaa vaihdella, mutta kyse on kansainvälisestä patenttiluokituksesta, International Patent Classification (IPC).

Patenttiluokitus ei ole menettänyt merkitystään sähköisen haun aikakautena, vaikka se onkin luotu ennen sitä. Manuaalisen tutkimuksen aikoina luokitus oli ainoa tapa järjestää julkaisut sillä tavoin, että oli mahdollista löytää hakemuksessa esitettyä keksintöä vastaavat aikaisemmat keksinnöt laajoista patenttijulkaisukokoelmista. Sähköisessä tiedonhaussa pelkkä sanahaku saattaa antaa tulokseksi suuren joukon viitteitä. Viitemäärää voidaan ehkä rajoittaa sopivaa patenttiluokitusta apuna käyttäen.

Internet-tietokannoissa tehtävissä hauissa voi käyttää patenttiluokitusta.

Kansainvälinen patenttiluokitus (IPC)

Kansainvälinen patenttiluokitus on laajimmin käytössä oleva. Siitä on uusittu viiden vuoden välein. Vuoden 2011 alusta sitä uusitaan vuoden välein. Ensimmäinen versio otettiin käyttöön 1970 ja uusin IPC vuoden 2012 alusta. IPC:tä voi käyttää Espacenet-tietokannasta tehtävissä hauissa (hakukenttä Kansainvälinen patenttiluokitus (IPC).

Tietoa luokituksesta löytyy Internetistä World Intellectual Property Organizationin sivuilta. Perusasioita IPC:stä ja luokitussäännöistä löytyy oppaasta nimeltä Guide to the IPC.

Kansainvälinen patenttiluokitus 2011 alkaen Tästä löytyvät tiedot myös luokituksen vanhemmista versioista 1-8, ks. vasemman palstan valikko Version.

Välilehdeltä Catchwords löytyy pieni hakusanakirja, josta voi yrittää etsiä sopivia luokkia.

Kansainvälinen patenttiluokitus suomeksi

kansainvälinen patenttiluokitus suomeksi (pdf, 0.08 Mt)

Kansainvälisen patenttiluokituksen (IPC) versio 2012 on käännetty suomeksi vain alaluokkatasolle.

Cooperative Patent Classification (CPC)

Kansainvälisen patenttiluokituksen (IPC:n) sijasta voi tietokannoista tehtävissä hauissa käyttää CPC-luokitusta. Sitä varten on esim. Espacenet-tietokannassa oma kenttä. Koska kaikkien maiden patenttijulkaisuja ei kuitenkaan luokitella CPC:hen, saattaa sen avulla haettaessa jäädä tärkeää tietoa löytymättä. Toisaalta CPC jakaa tekniikan pienempiin osa-alueisiin. Haun tulos on todennäköisesti osuvampi kuin IPC:tä käytettäessä. Haun tulosta kannattaa siis varmistella erikseen molemmilla luokituksilla, ainakin jos tulos ei heti tuo hyviä osumia.

Kansainvälisessä patenttiluokituksessa IPC:ssä tekniikan kaikki alueet on jaettu runsaaseen 70 000 ryhmään, kun taas CPC:ssä tekniikan alueet on jaettu 250 000 ryhmään, mikä tuo tiedonhakijan käyttöön tarkemman ja usein käyttökelpoisemman hakuvälineen.

CPC:tä voi käyttää tiedonhakuun kuitenkin vain joidenkin maiden julkaisuista. Luokkaa ei merkitä julkaisuun, vaan se on käyttökelpoinen vain sähköisissä tiedonhauissa. Euroopan patenttivirasto EPO ja USA:n patenttivirasto USPTO luokittelevat omat julkaisunsa CPC:hen. EPO luokittelee CPC:hen lisäksi Kansainvälisessä patenttisopimuksessa (PCT) määriteltyyn minimitutkimusaineistoon kuuluvien maiden patenttijulkaisut. Näitä maita / virastoja ovat Saksa, Ranska, Iso-Britannia, Sveitsi, YK:n alainen World Intellectual Property Organization WIPO (PCT-julkaisut), Venäjä ja Japani.

PCT-minimitutkimusaineiston määritelmä

CPC-luokitus

Lisätietoja Cooperative Patent Classificationista

Tulostettava versio