Muutoksia tavaramerkkien luokitukseen 1.1.2017 lähtien

Nizzan sopimuksen uusi painos (NCL11-2017) tulee voimaan 1.1.2017. Uuden painoksen johdosta alla listattujen luokkien luokkaotsikot muuttuvat. Muutosten tarkoituksena on selkeyttää luokkaotsikoita ja saattaa ne vastaamaan uudessa painoksessa tapahtuneita muutoksia.

 • Luokka 3. Valkaisutuotteet ja muut vaatteiden pesussa käytettävät aineet; puhdistus-, kiillotus-, tahranpoisto- ja hiontavalmisteet; lääkeaineita sisältämättömät saippuat; hajuvedet, eteeriset öljyt, lääkeaineita sisältämättömät kosmeettiset tuotteet, lääkeaineita sisältämättömät hiustenhoitovalmisteet; lääkeaineita sisältämättömät hampaidenpuhdistusaineet.
 • Luokka 6. Epäjalot metallit ja niiden seokset, malmit; metalliset rakennustarvikkeet; siirrettävät metalliset rakennukset; ei-sähköiset metallikaapelit ja -langat; pienet metalliesineet; metalliset säiliöt varastointia tai kuljetusta varten; kassakaapit.
 • Luokka 10. Kirurgiset, lääketieteelliset, hammaslääketieteelliset ja eläinlääketieteelliset laitteet ja välineet; tekojäsenet, -silmät ja -hampaat; ortopediset tuotteet; haavanompelutarvikkeet; terapeuttiset laitteet sekä apuvälineet vamman omaavien henkilöiden käyttöön; hierontalaitteet; laitteistot, laitteet ja tuotteet imetystä varten; laitteistot, laitteet ja tuotteet seksuaalista toimintaa varten.
 • Luokka 14. Jalometallit ja niiden seokset; korut, jalokivet ja puolijalokivet; kellot ja ajanmittauslaitteet.
 • Luokka 16. Paperi ja pahvi; painotuotteet; kirjansidonta-aineet; valokuvat; paperikauppatavarat ja toimistotarvikkeet, paitsi huonekalut; paperi- ja kotitalousliimat; taiteilijan- ja piirustustarvikkeet; siveltimet; neuvonta- ja opetusvälineet; muovikalvot, -kelmut, ja -pussit käärimistä ja pakkaamista varten; painokirjasimet, painolaatat.
 • Luokka 17. Jalostamaton ja puolivalmisteinen kumi, guttaperkka, kautsu, asbesti, kiille ja näiden korvikkeet; muovit ja hartsit suulakepuristetussa muodossa teollisuuskäyttöön; tiivistys- ja eristysaineet; taipuisat putket ja letkut, ei-metalliset.
 • Luokka 18. Nahat ja nahan jäljitelmät; eläinten nahat ja vuodat; matkalaukut ja kantokassit; sateenvarjot ja päivänvarjot; kävelykepit; piiskat, valjaat ja satulavarusteet; kaulapannat, talutushihnat ja vaatteet eläimille.
 • Luokka 20. Huonekalut, peilit, taulunkehykset; ei-metalliset säiliöt varastointia tai kuljetusta varten; työstämätön tai puolivalmisteinen luu, sarvi, valaanluu tai helmiäinen; simpukankuoret; merenvaha; meripihka.
 • Luokka 21. Talous- ja keittiövälineet ja -astiat; kammat ja pesusienet; harjat, paitsi siveltimet; harjanvalmistusaineet; puhdistukseen käytettävät tarvikkeet; raakalasi ja lasi puolivalmisteena, paitsi rakennuslasi; lasitavarat, posliini ja keramiikka.
 • Luokka 22. Köydet ja nuorat; verkot; teltat ja suojapeitteet; markiisit kankaasta tai keinomateriaalista; purjeet; säkit irtotavaran kuljetusta ja varastointia varten; pehmustus- ja täyteaineet, paitsi paperiset, pahviset, kumiset tai muoviset; raa'at tekstiilikuituaineet ja niiden korvikkeet.
 • Luokka 24. Kankaat ja kankaan korvikkeet; liinavaatteet; kangas- tai muoviverhot.
 • Luokka 26. Pitsi ja koruompeleet, nauhat ja punokset; napit, hakaset, neulat ja neulepuikot; tekokukat; hiuskoristeet; tekohiukset.
 • Luokka 28. Pelit, lelut ja leikkivälineet; videopelilaitteet; voimistelu- ja urheiluvälineet; joulukuusenkoristeet.
 • Luokka 31. Raa’at ja käsittelemättömät maatalous-, vesiviljely-, puutarha- ja metsätaloustuotteet; raa’at ja käsittelemättömät viljat ja siemenet; tuoreet hedelmät ja vihannekset, tuoreet yrtit; luonnonkasvit ja -kukat; sipulit, taimet ja siemenet istutusta varten; elävät eläimet; eläinten ravintoaineet ja juomat; maltaat.
 • Luokka 45. Oikeudelliset palvelut; turvallisuuspalvelut aineellisen omaisuuden ja ihmisten fyysiseksi suojaamiseksi; muiden tarjoamat henkilökohtaiset ja sosiaaliset palvelut yksilöiden tarpeiden täyttämiseksi.

Tiettyjen tavaroiden luokitus muutetaan luokasta toiseen. Alla on lueteltu keskeisimpiä näistä muutoksista:

 • Lääkeaineita sisältävät saippuat, shampoot, hiustenhoitovalmisteet ja hampaidenpuhdistusaineet luokitellaan luokkaan 5 luokan 3 sijasta.
 • Sähköisesti lämmitettävät vaatteet luokitellaan luokkaan 11 luokan 9 sijasta.
 • Ruoan tarjoiluvälineet ja keittiökäyttöön tarkoitetut pienet käsikäyttöiset hienonnus-, jauhamis-, puristus- tai murskausvälineet luokitellaan luokkaan 21 luokan 8 sijasta. Kuitenkin. mm. aterimet ja keittiöveitset jäävät luokkaan 8.

Yksityiskohtainen luettelo kaikista Nizzan sopimuksen versiossa NCL11-2017 toteutettavista muutoksista löytyy WIPOn kotisivuilta. Siirry luetteloon.

Ei vaikutuksia ennen 1.1.2017 jätettyihin hakemuksiin

Edellä mainitut muutokset tulevat voimaan 1.1.2017. Niillä ei ole taannehtivaa vaikutusta. Ne eivät siis vaikuta ennen 1.1.2017 jätettyihin tavaramerkkihakemuksiin tai kansainvälisen rekisteröinnin kohdentamisiin, eivätkä myöskään jo rekisteröityihin tavaramerkkeihin tai Suomessa voimassaoleviin kansainvälisiin rekisteröinteihin.

TMclass-tietokannan suomen- ja ruotsinkieliset nimikkeiden käännökset päivitetään
vastaamaan luokitussopimuksen muutoksia.

Lisätietoja:
Luokitusneuvonta, puh. 09 6939 5251 tai neuvonta.tavaramerkki(at)prh.fi


Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 08.02.2017