”Toiminimen” voi perustaa netissä 1.3.2017 alkaen

Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi kohta tehdä netissä perustamisilmoituksen kaupparekisteriin eli perustaa "toiminimen". Sähköinen perustamisilmoitus on käytössä Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) ja Verohallinnon yhteisellä ytj.fi-verkkosivustolla keskiviikosta 1.3.2017 alkaen.

Sähköisen perustamisilmoituksen hinta on 75 euroa.

Jo nyt yksityinen elinkeinonharjoittaja voi ilmoittaa tavanomaiset muutokset ja toimintansa lopettamisen ytj.fi-sivuston sähköisen ilmoittamisen palvelussa.

Perustamisilmoituksen tekeminen netissä

Yksityisen elinkeinonharjoittajan sähköisen perustamisilmoituksen tekee yrittäjä itse. Toinen henkilö, esim. asiamies, ei voi tehdä sitä yrittäjän puolesta. Yrittäjällä on oltava suomalainen henkilötunnus ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti).

Sähköinen perustamisilmoitus tehdään kaupparekisteriin. Kun yrittäjä on tehnyt perustamisilmoituksen ja saanut Y-tunnuksen, hän voi ilmoittautua Verohallinnon rekistereihin tekemällä ytj.fi-palvelussa sähköisen muutosilmoituksen.

Netissä pääsee myös takaisin kaupparekisteriin

Yksityisen elinkeinonharjoittajan saama Y-tunnus on pysyvä. Toimintansa lopettanut yrittäjä voi 1.3.2017 alkaen ilmoittaa itsensä ytj.fi-sivuston palvelussa takaisin kaupparekisteriin ja Verohallinnon rekistereihin, jos hän aloittaa elinkeinotoiminnan uudelleen.

Lisätietoja

Ohjeet sähköisen perustamisilmoituksen tekemisestä saat ytj.fi-sivustolta. Siirry ytj.fi-sivuille.

Neuvoja kaupparekisteriin ilmoittamiseen saat prh.fi-sivuilta. Siirry prh.fi-sivuille.

Apua yritystoiminnan käynnistämiseen saat alueellisista uusyrityskeskuksista ja Yritys-Suomi-palvelusta:

Siirry Uusyrityskeskusten sivuille.

Siirry Yritys-Suomi-palveluun.

Tiedustelut kaupparekisteriin ilmoittamisesta

Kaupparekisterin neuvonta, puh. 029 509 5900, ma - pe klo 9.00 - 16.15.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 02.05.2018