Yritys tai yhteisö tarvitsee LEI-tunnuksen rahoitusvälinetoimeksiantoihin

3.1.2018 alkaen yrityksellä tai yhteisöllä täytyy olla LEI-yhteisötunnus, jotta se voi tehdä sijoituspalvelujen tarjoajille toimeksiantoja julkisen kaupankäynnin kohteina olevista rahoitusvälineistä. Johdannaisia koskeviin toimeksiantoihin LEI-tunnus vaaditaan jo 1.11.2017 alkaen.

LEI-tunnusta 3.1.2018 alkaen edellyttäviä julkisen kaupankäynnin kohteina olevia rahoitusvälineitä ovat esimerkiksi pörssinoteeratut osakkeet, joukkovelkakirjalainat ja ETF-rahastojen rahasto-osuudet. LEI-tunnusta ei tarvita pelkkään rahoitusvälineiden omistamiseen vaan nimenomaan toimeksiantoihin, kuten ostoon tai myyntiin.

Tunnusta eivät tarvitse vain yritykset, vaan kaikki toimeksiantoja tekevät yhteisöt, kuten rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) antaa hakemuksesta LEI-tunnuksia yhteisöille, joilla on Y-tunnus sivuliikkeitä lukuun ottamatta.

Mikä on LEI-tunnus?

LEI (Legal Entity Identifier) on maailmanlaajuinen yhteisötunnus, jonka avulla rahoitusmarkkinoilla kauppaa käyvät yhteisöt tunnistavat toisensa. Yksityishenkilö ei voi saada LEI-tunnusta. Yrityksellä tai yhteisöllä voi olla vain yksi LEI-tunnus.

Vaatimus LEI-tunnuksesta perustuu EU-lainsäädäntöön. Lue lisää lainsäädännöstä Finanssivalvonnan nettisivuilta:

Miten haet LEI-tunnusta PRH:lta?

LEI-tunnusta haetaan täyttämällä ja lähettämällä hakemuslomake. PRH lähettää laskun hakemusmaksusta (110 euroa ja laskutuslisä 6,50 euroa + ALV 24 %) sen jälkeen, kun tunnus on myönnetty. Hakemusmaksu kattaa hakemuksen käsittelyn ja ensimmäisen vuoden rekisteröinnin.

PRH ei lähetä LEI-tunnuksen antamisesta erillistä päätöstä. LEI-tunnus näkyy PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-yrityshaussa sen jälkeen, kun hakemus on käsitelty ja tunnus on myönnetty.

Lue lisää ja tee LEI-hakemus.


Lisätietoja

Kaupparekisterin neuvonta, puh. 029 509 5900, ma - pe klo 9.00 - 16.15

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 11.09.2017