Osakeyhtiö ja osuuskunta: Ilmoita tilinpäätös, jotta yritys välttyy poistamiselta kaupparekisteristä

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) lähettää kehotuskirjeen osakeyhtiöille ja osuuskunnille, joilla tilinpäätöksen toimittaminen on viivästynyt yli vuoden tilikauden päättymisestä.

PRH voi poistaa toimivankin yrityksen kaupparekisteristä, jos yritys kehotuksista huolimatta ei ilmoita tilinpäätöstään eikä yrityksen määräämiselle selvitystilaan ole edellytyksiä.

Poistomenettely perustuu osakeyhtiölakiin (20 luvun 4 §) ja osuuskuntalakiin (23 luvun 4 §). Jokaisen osakeyhtiön ja osuuskunnan täytyy laatia tilinpäätös joka tilikaudelta, vaikka yritystoimintaa ei harjoitettaisikaan.

Veroilmoitukseen liitetyt tilinpäätösasiakirjat välitetään kaupparekisteriin, jos ne on liitetty Verohallinnon ohjeiden mukaisesti. PRH:n Virre-tietopalvelusta voit tarkastaa maksutta, onko yrityksesi tilinpäätös rekisteröity kaupparekisteriin. Siirry Virre-tietopalveluun.

Mitä teet, jos sait kehotuskirjeen?

Jos haluat yrityksesi pysyvän kaupparekisterissä, ilmoita tilinpäätöstiedot viivytyksettä kirjeen mukana tulevalla lomakkeella. Tilinpäätöksen ilmoittaminen on maksutonta.

Yrityksesi voidaan poistaa kaupparekisteristä, jos et ilmoita tilinpäätöstietoja kirjeessä mainittuun määräaikaan mennessä.

Lue ohjeet tilinpäätöksen ilmoittamisesta kaupparekisteriin prh.fi-sivuilta.

Poistetuille yrityksille virheellisesti lähetetty kehotuskirje ei vaadi toimia

PRH on tällä viikolla poistanut kaupparekisteristä vajaat 3 000 yritystä, jotka eivät ilmoittaneet tilinpäätöstietoja määräaikaan mennessä. Näille yrityksille on lähetetty kaupparekisteriote tiedoksi poistamisesta.

Valitettavasti poistetuille yrityksille on erehdyksessä lähetetty myös kehotuskirje tilinpäätöstietojen toimittamisesta. Jos olet saanut kaupparekisteriotteen yrityksesi poistamisesta rekisteristä, tilinpäätöstietojen kehotuskirje ei siis edellytä sinulta mitään toimenpiteitä.

Pahoittelemme mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Mitä kaupparekisteristä poistaminen tarkoittaa?

Yritys ei voi harjoittaa yritystoimintaa, jos se poistetaan kaupparekisteristä. Lue lisää kaupparekisteristä poistamisesta.

Kaupparekisteristä poistettu yritys purkautuu verotuksessa. Verotusseuraamuksista saat lisätietoja Verohallinnon asiakaspalvelusta. Siirry Verohallinnon vero.fi-sivuille.

Lisätietoa

Kaupparekisterin neuvonta, puh. 029 509 5900, ma - pe klo 9.00 - 16.15

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 06.09.2018