Osakeyhtiö, asunto-osakeyhtiö ja keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö - vaatimus osakepääomasta poistuu 1.7.2019

Vaatimus vähintään 2 500 euron osakepääomasta poistuu lainmuutosten myötä 1.7.2019. Osakeyhtiöllä, asunto-osakeyhtiöllä ja keskinäisellä kiinteistöosakeyhtiöllä ei enää tarvitse olla osakepääomaa.

Vähimmäisosakepääomavaatimuksen poistumisen lisäksi lakiin ei tullut muita muutoksia.

Osakeyhtiöllä ei enää tarvitse olla osakepääomaa

Lainmuutoksen suurin vaikutus on se, että osakeyhtiö voidaan 1.7.2019 lähtien perustaa kokonaan ilman omaa pääomaa. Toisin sanoen perustettavan yhtiön osakkeista ei makseta mitään, ja sen osakepääoma on nolla. Tällöin PRH:lle ei tarvitse toimittaa selvitystä osakkeiden merkintähinnan maksamisesta.

Osakkeista maksettava määrä eli merkintähinta voidaan jatkossa myös merkitä kokonaan sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon (SVOPiin). Kun osakkeista maksetaan, tarvitaan aina selvitys osakkeiden merkintähinnan maksamisesta.

Myös ennen 1.7.2019 rekisteröity osakeyhtiö voi alentaa osakepääomaan esimerkiksi nollaan. Osakeyhtiöllä voi kuitenkin edelleen myös olla osakepääoma.

Huomio! Jos osakkeella on nimellisarvo, täytyy nimellisarvoa vastaava määrä merkintähinnasta aina merkitä osakepääomaan. Sama vaatimus koskee osakepääoman alentamista.

Tee keskeneräinen perustamisilmoituksesi valmiiksi YTJ-palvelussa viimeistään 30.6.2019

Sähköinen YTJ-palvelu muuttuu siten, että osakeyhtiön perustaminen on mahdollista vain kun sekä osakepääoma että osakkeiden merkintähinta ovat nolla euroa. Osakepääoman maksamisesta ei enää tarvitse liittää ilmoitukseen erillistä selvitystä.

Huomio! YTJ-palvelussa tallennettuna olevat keskeneräiset perustamisilmoitukset poistuvat palvelusta 1.7.2019. Jos siis haluat keskeneräisen ilmoituksesi rekisteriin, lähetä se käsiteltäväksi viimeistään 30.6.2019.

Siirry YJT-palveluun tekemään keskeneräinen osakeyhtiön perustamisilmoitus valmiiksi.

Lue lisää muutoksesta.

Lisätietoa:
Kaupparekisterin neuvonta
puh. 029 509 5900
ma - pe klo 9.00 - 16.15

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 06.06.2019