Kaupparekisteri-ilmoitusten määräajat koronatilanteessa

Koronatilanteen takia yrityksillä on tavallista rajoitetummat mahdollisuudet huolehtia velvoitteistaan viranomaisille.

Ymmärrämme PRH:ssa koronavirustilanteen yrityksille aiheuttamat vaikeudet ja haluamme tukea yrittäjiä kaikin tavoin lain sallimissa rajoissa.

Seuraavassa on lisäohjeita joidenkin kaupparekisteri-ilmoitusten määräajoista.

Tilinpäätökset

Useimpien yritysten täytyy ilmoittaa tilinpäätöksensä kaupparekisteriin. Tilinpäätöksen ilmoittamisessa on useiden kuukausien määräaika, joka vaihtelee yritysmuodoittain. Esimerkiksi osakeyhtiöiden ja osuuskuntien täytyy ilmoittaa tilinpäätöksensä kaupparekisteriin kahdeksan kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

Osakeyhtiöt ja osuuskunnat voivat ilmoittaa tilinpäätöksensä veroilmoituksen mukana.

Perimme 85 euron käsittelymaksun, jos yritys ilmoittaa tilinpäätöksensä myöhässä eli laissa säädetyn määräajan jälkeen. Nykyisessä poikkeustilanteessa annamme yritykselle yhden kuukauden lisäaikaa ilmoittaa tilinpäätös kaupparekisteriin ennen kuin lähetämme käsittelymaksulaskun.

Myöhästyneenä toimitetun tilinpäätöksen käsittelymaksu koskee tilinpäätöksiä tilikausilta, jotka päättyvät 1.1.2019 tai sen jälkeen.

Muut kaupparekisteri-ilmoitukset, joissa on määräaika

Yrityksen täytyy tietyissä tilanteissa ilmoittaa päätös kaupparekisteriin määräajassa, jotta päätös ei raukeaisi. Tällaisia ovat esimerkiksi osakeyhtiöiden osakepääoman alentamispäätös ja monet yritysjärjestelyihin (fuusio, jakautuminen, yritysmuodon muutos) liittyvät päätökset. Näissä tilanteissa ilmoituksen määräajasta on säädetty laissa.

Meillä ei ole viranomaisena valtuuksia antaa lisäaikaa näiden ilmoitusten tekemiseen. On myös yrityksen oma etu, että sen tiedot ovat kaupparekisterissä ajan tasalla.

Lisätietoja:
Kaupparekisterin neuvonta
puh. 029 509 5900
ma - pe klo 9.00 - 16.15

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 20.03.2020