Yhdistyksen perustaminen edullisempaa ja helpompaa 5.1.2021 alkaen

Uuden yhdistyksen perustaminen helpottuu 5. tammikuuta 2021 alkaen, kun yhdistysrekisterin sähköiseen asiointiin tulee ohjattu perustamisilmoitus.

Kun yhdistys perustetaan ohjatulla ilmoituksella, valmiita sääntöjä ei tarvita, vaan asiointipalvelu luo säännöt ilmoittajan tekemien valintojen pohjalta. Näin säännöistä ei jää puuttumaan pakollisia asioita ja virheiden mahdollisuus vähenee.

Ohjattu perustamisilmoitus maksaa 50 euroa eli on edullisempi kuin tavallinen perustamisilmoitus, joka maksaa 100 euroa. Ilmoitus maksetaan palvelussa joko verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla.

Lisäksi ohjatulla ilmoituksella perustettu yhdistys saadaan rekisteriin nopeammin, koska ilmoituksen käsittely yhdistysrekisterissä vie vähemmän aikaa.

Mitä tarvitset ilmoittamiseen?

Asiointipalveluun kirjautumiseen ja ilmoituksen allekirjoittamiseen tarvitset joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Ilmoituksen tekemiseen tarvitset yhdistyksen perustamiskirjan, ilmoitettavien henkilöiden tiedot sekä sääntöihin tulevat tiedot. Niitä ovat yhdistyksen nimen ja kotipaikan lisäksi muiden muassa yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot, jäsenyys ja kokoukset sekä nimenkirjoitustapa.

Ilmoituksen allekirjoittaa yhdistyksen puheenjohtaja tai hallituksen jäsen, jos hallitus ilmoitetaan rekisteriin. Joku toinen voi tehdä ilmoituksen allekirjoittamista vaille valmiiksi.

Nimenkirjoitustapa ja valtuuttaminen

Ohjatussa perustamisessa yhdistys valitsee haluamansa nimenkirjoitustavan palvelun ehdottamista vaihtoehdoista.

Valittavina olevista nimenkirjoitustavoista melkein kaikki ovat sellaisia, että nimenkirjoittaja voi Suomi.fi-valtuuspalvelussa valtuuttaa henkilöitä asioimaan yhdistyksen puolesta. Lue lisää valtuuttamisesta suomi.fi-sivulta.

Tiedustelut

Yhdistysrekisterin neuvonta
ma - pe 9.00 - 16.15
puh. 029 509 5959

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 21.12.2020