WIPOn uusi biosekvenssien standardi ST.26 ja sekvenssien editointiohjelma

Maailman henkisen omaisuuden järjestön WIPOn jäsenvaltiot ovat sopineet, että jos kansalliseen tai kansainväliseen patenttihakemukseen liittyy biosekvenssejä, ne tulee laatia uuden standardin ST.26 mukaisesti (nykyisin ST.25).

WIPOn yleiskokous päättää uuden standardin voimaantulosta lokakuussa 2021. Uusi standardi ja sitä vastaavat PCT-sääntömuutokset tulevat voimaan aikaisintaan 1.1.2022. Patenttimääräysten 11 §:ä muutetaan vastaavasti siihen mennessä.

WIPO on kehittänyt yhteistyössä patenttivirastojen kanssa hakijoita varten WIPO Sequence -ohjelman, jonka avulla hakijat voivat tuottaa ST.26 mukaisia sekvenssiluetteloja, kun hakemukseen sisältyy vähintään kymmenen nukleotidia käsittävä sekvenssi tai vähintään neljä aminohappoa käsittävä haarautumaton sekvenssi.

WIPO Sequence -ohjelman (Windows, Linux tai MacOS) voi ladata omalle työasemalle WIPOn sivulta: www.wipo.int/standards/en/sequence

PRH:n käsittelyjärjestelmässä on varauduttu uuden standardin mukaisten sekvenssien käsittelyyn. Uuden standardin voimaantulon jälkeen sekvenssit tarkastetaan patenttihakemuksen muodollisen tarkastuksen yhteydessä WIPOn sekvenssivalidaattori -työkalulla. PRH on hakijaan yhteydessä, jos sekvenssissä havaitaan ongelmia.

Standardiin liittyvät ohjeet ja säädökset

Patenttimääräysten 11 §:

"Jos hakemukseen sisältyy vähintään kymmenen nukleotidia käsittävä sekvenssi tai vähintään neljä aminohappoa käsittävä haarautumaton sekvenssi, tulee selitysosassa olla näistä sekvenssiluettelo, joka on laadittu WIPOn standardin ST.25 mukaisesti. Sekvenssiluettelo tulee toimittaa myös tietokoneella luettavassa muodossa. Hakijan tai hänen asiamiehensä on vakuutettava, että nämä luettelot vastaavat toisiaan."

WIPO Standard ST.26 (pdf) englanniksi WIPOn sivuilla.


Lisätietoja:
Jani Päiväsaari
Toimistopäällikkö
p. 029 509 5842
sähköposti: etunimi.sukunimi@prh.fi

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 18.06.2021