Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Hyödyllisyysmallin ABC

Hyödyllisyysmalli on rekisteröity yksinoikeus keksinnön ammattimaiseen hyväksikäyttöön eli tuotteen valmistukseen, myyntiin, käyttöön tai maahantuontiin.

Hyödyllisyysmallia voi hakea keksintöön, joka

  • on uusi
  • eroaa selvästi aikaisemmin tunnetuiksi tulleista keksinnöistä
  • on teollisesti käyttökelpoinen.

PRH rekisteröi hyödyllisyysmallin tutkimatta keksinnön uutuutta tai varmistamatta sen keksinnöllisyyttä. Tämän takia sinun kannattaa selvittää keksinnön uutuus ennen hakemuksen jättämistä. Lue lisää keksinnön uutuuden selvittämisestä.

Ennen rekisteröintiä PRH tarkastaa, että hyödyllisyysmallihakemus on laadittu muodollisesti oikein. Tarkastuksessa havaituista puutteista annamme välipäätöksen. Lue lisää hakemuksen käsittelystä PRH:ssa.

PRH kuuluttaa hyödyllisyysmallin rekisteröinnistä Hyödyllisyysmallilehdessä ja antaa hakijalle rekisteröintitodistuksen. Tutustu tarkemmin Hyödyllisyysmallilehteen.

Rekisteröinti on voimassa neljä vuotta ja se voidaan uudistaa kahdesti. Suoja-aika on enintään 10 vuotta. Lue lisää hyödyllisyysmallin voimassaoloajasta.

Kuka tahansa voi yrittää mitätöidä hyödyllisyysmallin esittämällä sitä vastaan mitätöintivaatimuksen. Jos mitätöintivaatimus hyväksytään, hyödyllisyysmalli poistetaan rekisteristä. Lue lisää mitätöinnistä.


Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 07.02.2023