Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Millaiseen keksintöön voit saada hyödyllisyysmallin?

Hyödyllisyysmallin voi saada tekniseen ratkaisuun, jota voidaan käyttää teollisesti. Keksintö voi olla tuote tai laite. Menetelmää tai käyttöä ei voi suojata hyödyllisyysmallilla.

Keksinnön on oltava uusi. Keksintö ei ole saanut tulla tunnetuksi missään päin maailmaa ennen hyödyllisyysmallihakemuksen tekemistä.

Keksinnön on oltava keksinnöllinen eli sen täytyy erota selvästi aikaisemmista keksinnöistä. Selvä ero tarkoittaa, ettei keksintö ole aivan ilmeinen keskitason ammattilaiselle.

Hyödyllisyysmalli on sopiva suojamuoto, jos

  • tarvitset suojan voimaan nopeasti
  • sinulle riittää 10 vuoden suoja-aika
  • olet perehtynyt ennestään tunnettuihin keksintöihin ja vakuuttunut, että keksintösi on uusi ja keksinnöllinen.

Hyödyllisyysmalli vai patentti?

Hyödyllisyysmallin suoja-aika on enintään 10 vuotta ja patentin 20 vuotta.

Hyödyllisyysmallin saa voimaan patenttia nopeammin. Hyödyllisyysmallihakemuksen käsittelyaika on keskimäärin kolme kuukautta. Patenttihakemuksen käsittelyaika on noin 2,5 vuotta.

Hyödyllisyysmalli on viranomaiskustannuksiltaan patenttia halvempi. Lue lisää hyödyllisyysmallihakemuksen maksuista.

Hyödyllisyysmallin uutuutta ja keksinnöllisyyttä ei tutkita PRH:ssa. Patenttihakemukselle PRH tekee aina uutuustutkimuksen ja arvioi keksinnön patentoitavuuden. PRH voi selvittää myös hyödyllisyysmallissa esitettyä keksintöä lähinnä olevat julkaisut erillisestä maksullisesta pyynnöstä. Lue lisää hyödyllisyysmallin tutkimuksesta.

Hyödyllisyysmallin keksinnöllisyystaso poikkeaa patentista. Hyödyllisyysmallilta edellytetään "selvää" eroa tunnettuun tekniikkaan verrattuna, kun taas patentilta edellytetään "olennaista" eroa.

Samaan keksintöön on Suomessa mahdollista hakea ja saada sekä patentti että hyödyllisyysmalli. Samaa keksintöä koskeva vireillä oleva patenttihakemus voidaan myös muuntaa hyödyllisyysmallihakemukseksi.

Lue lisää Hyödyllisyysmallioppaasta. (pdf, 1.3 MB)

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 27.01.2022