Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Kilpailukyky

Mikä on yrityksemme keskeisin kilpailukyky ja siihen liittyvä osaamisemme?

Yritykset toimivat nykyään yhä enemmän tietyssä kumppanuusverkostossa. Näin jokainen voi keskittyä omaan ydinosaamiseensa, tehdä vain sitä mitä osaa, missä on hyvä sekä kehittää tätä osaamista edelleen.

Yhteistyötä harjoittavat yritykset hyväksyvät joukkoonsa (eli arvoverkkoon) vain sellaisia yrityksiä, jotka parantavat verkoston kokonaiskilpailukykyä.

Yrityksiä kehotetaan määrittämään sellaiset oman toiminnan osa-alueet:

Ne voidaan helposti määrittää tarkastelemalla seuraavia kysymyksiä:

    • Mistä yrityksen organisaatio on erityisen innostunut ja ylpeä?
    • Millä toiminnan tai tekniikan osa-alueella yritys on erityisen hyvä ja kykenee kilpailemaan globaalilla tasolla?
    • Mikä osa-alue toiminnasta luo yritykselle parhaan kannattavuuden?
    • Mihin osa-alueeseen yrityksen kannattaa panostaa rajalliset voimavarat, jotta se säilyttää ja kehittää omaa kilpailukykyään parhaiten?

Immateriaalijärjestelmän hyödyntäminen

Keihäänkärkiosaaminen syntyy yrityksen pitkäjänteisen toiminnan ja kehitystyön tuloksena. Sen merkitys yrityksen taloudellisessa tuloksenteossa on keskeinen. Siksi sen suojaaminen on strateginen kysymys.

  • Miten arvioimme omaa osaamistamme muihin toimialan yrityksiin nähden? (esim. asemoimalla oman tekniikkamme suhteessa alan pääkilpailijoihin.)
  • Voimmeko toimia globaaleilla markkinoilla kilpailukykyisesti, jollemme suojaa keihäänkärkiosa-alueemme keskeisiä ratkaisuja — jos vastaus on "emme", miten suojaamme tai mille alueille liiketoimintamme volyymi tarvitsee tai sallii suojaamisen?
  • Miten voimme suojauksen avulla vaikeuttaa muiden toimijoiden toimintaa ja tuotekehityksen liikkumavapautta avainosaamisalueellamme?
  • Voimmeko vahvistaa kilpailukykyämme tai laajentaa avainosaamisaluettamme lisensoimalla muiden edistyksellisiä ja yrityksellemme sopivia tekniikoita, moduuleja tai osaratkaisuja?
  • Voimmeko vahvistaa kilpailukykyämme ja vähentää kilpailevien ratkaisujen kehityspainetta myöntämällä lisenssejä avainratkaisuihimme?
  • Paljonko olemme valmiit panostamaan suojaukseen vuositasolla ja miten varmistamme, että suojaus on suhteessa markkinavolyymiin ja -odotuksiin? Mikä on siis suojaukseen määrittämämme budjetti?

Oy Konelaite Ab on määrittänyt avainosaamisalueensa seuraavasti:

  • Puunkorjuuprosessin täydellinen tuntemus
  • Hakkuupään teknisen ratkaisun kehittäminen ja toteuttaminen
  • Puunkorjuujärjestelmän ohjaus- ja mittausohjelmistojen kehittäminen Linux-ympäristössä
  • Luonnonarvoja huomioonottavat ja korostavat tekniset ratkaisut esim. pintapaineen osalta.

Keihäänkärkiosaamisalueekseen Oy Konelaite Ab on määrittänyt edistyksellisen hakkuupään kehittämisen ja valmistamisen sisältäen tiedonkeruun ja langattoman tiedonsiirron korjuuohjausjärjestelmään. Siinä yrityksellä on selkeästi kansainvälisen tason osaamista. Organisaatio on innostunut hakkuupään edelleen kehittämisestä ja se muodostaa keskeisimmän moduulin sekä kannattavuudeltaan että tekniseltä kilpailukyvyltään.

Oy Konelaite Ab on määrittänyt, että hakkuupään osalta tehdään jatkuvaa tekniikan alan seurantaa, jonka suorittaa patenttitoimisto. Tämä tehdään kilpailijaseurannan ja statusseurannan avulla. Vastuu seurannan tulkitsemisesta on tuotekehityspäälliköllä.

Yritys pyrkii suojaamaan myös sellaiset omat kehitysideat, jotka turvaavat yrityksen patenttisuojan kattavuutta, vaikka ei innovaatiota kaupallistetakaan. Näin estetään kilpailijoiden vastaavat toimet.

Yhtiö on ostanut lisenssin israelilaiselta toimittajalta Linux-ohjelmakoodiin sekä sen hyödyntämiseen mittausympäristössä.

Yhtiö on määrittänyt strategiseksi panokseksi 1–2 patenttia vuodessa eli noin 40.000 euroa vuodessa suojauskustannuksiin

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 18.01.2016