Linkki tiedotteeseen, jossa kerrotaan rekisteröinnin siirtymisestä.

Muutokset ilmoittamiseen 2.1.2019 alkaen

Tee asunto-osakeyhtiön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustamisilmoitus sähköisesti YTJ-palvelussa 2.1.2019 alkaen. Perustamisilmoituksen tekeminen paperilomakkeella ei vuodesta 2019 alkaen ole enää mahdollista.

Jos teit asunto-osakeyhtiön perustamisilmoituksen paperilomakkeella 31.12.2018 mennessä, PRH rekisteröi ilmoituksen vanhan järjestelmän mukaisesti.

Sähköiseen perustamisilmoitukseen siirtyminen on osa lakiuudistusta, jonka tarkoituksena on mahdollistaa asunto-osakkeiden sähköinen kaupankäynti. Lue lisää uudistuksesta.

Miten teet perustamisilmoituksen YTJ-palvelussa?

Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Palvelussa luot perustamisilmoituksen, yhtiöjärjestyksen, huoneistoselitelmän (yhtiöjärjestyksen 4 §) ja osakkeenomistajaluettelon sekä liität perustamissopimuksen. Ilmoituksen allekirjoittaa hallituksen jäsen.

Uudelle yhtiölle Y-tunnus heti, rekisteröinti helmikuussa

2.1.2019 alkaen perustettava asunto-osakeyhtiö saa Y-tunnuksen heti, kun olet lähettänyt perustamisilmoituksen YTJ-palvelussa.

PRH alkaa rekisteröidä sähköisellä ilmoituksella perustettuja yhtiöitä kaupparekisteriin helmikuun aikana. Tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan tammikuun loppuun mennessä.

PRH välittää uuden yhtiön tiedot huoneistotietojärjestelmään

Sähköisessä perustamisilmoituksessa antamasi tiedot uudesta asunto-osakeyhtiöstä siirtyvät automaattisesti uuteen, Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään. Sinne merkitään myös osakehuoneistojen omistus, panttaus ja rajoitukset. Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä osakehuoneistorekisteri.fi-sivuilta.

Muutokset yhtiöjärjestyksen ilmoittamiseen

2.1.2019 alkaen ilmoitat yhtiöjärjestyksen tiedot samalla kun teet perustamisilmoituksen YTJ-palvelussa. Palvelu luo yhtiöjärjestyksen antamiesi tietojen ja kirjoittamasi tekstin perusteella.

Annat palvelussa tiedot, jotka tulevat yhtiöjärjestyksen määräyksiin 1–5 (toiminimi, kotipaikka, toimiala- ja kiinteistötiedot sekä huoneistoselitelmä ja nimenkirjoitustapa). Loput määräykset voit muotoilla haluamallasi tavalla.

Verkkolaskumaksaminen käyttöön 2.1.2019

Vuoden 2019 alusta lähtien asunto-osakeyhtiö ja keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö voivat maksaa sähköisen ilmoituksen käsittelymaksun verkkolaskuosoitteella. Muita sähköisen ilmoituksen maksutapoja ovat verkkopankkitunnukset ja luottokortti.

Ennen 2019 perustettu asunto-osakeyhtiö

Ennen 2.1.2019 perustetun asunto-osakeyhtiön täytyy siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään 1.5.2019 ja 31.12.2022 välisenä aikana.

Vasta osakeluettelon siirron jälkeen yhtiön kannattaa muuttaa kaupparekisteriin merkitty yhtiöjärjestys uuteen sähköiseen muotoon YTJ-palvelussa.

Ennen 2019 perustettu keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö

Ennen vuotta 2019 perustettu keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö voi ilmoittaa yhtiömuotonsa rekisteröitäväksi kaupparekisteriin. Se voi myös ilmoittaa yhtiömuodon muutoksesta asunto-osakeyhtiöksi.

Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö voi halutessaan siirtää osakeluettelon ylläpidon huoneistotietojärjestelmään 1.5.2019 ja 31.12.2022 välisenä aikana. Tällöin yhtiöjärjestykseen täytyy lisätä määräys siitä, että yhtiön osakkeet kuuluvat huoneistotietojärjestelmän osakehuoneistorekisteriin.

Prh.fi-sivuille uudet ohjeet 2.1.2019

Julkaisemme verkkosivuillamme uudet asiointiohjeet, kun otamme sähköisen ilmoituksen käyttöön.

Päivitämme tätä sivua vuoden 2019 aikana.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 15.01.2019