Muutokset ilmoittamiseen 2019 alkaen

Asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden kaupparekisteri-ilmoittamiseen tuli muutoksia vuoden 2019 alussa. Muutokset koskevat perustamisilmoitusta ja yhtiöjärjestyksen ilmoittamista.

Tee perustamisilmoitus sähköisesti YTJ-palvelussa

Tee asunto-osakeyhtiön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustamisilmoitus YTJ-palvelussa. Perustamisilmoituksen tekeminen paperilomakkeella ei ole mahdollista.

YTJ-palvelussa luot perustamisilmoituksen, yhtiöjärjestyksen ja osakkeenomistajaluettelon sekä liität perustamissopimuksen. Yhtiöjärjestyksen määräykset 1–5 annat palvelussa määrämuotoisina. Loput määräykset voit muotoilla haluamallasi tavalla.

Perustettava yhtiö saa Y-tunnuksen heti, kun olet lähettänyt perustamisilmoituksen palvelussa.

Siirry ohjeisiin:

PRH välittää uuden yhtiön tiedot huoneistotietojärjestelmään

Uudet yhtiöt kuuluvat perustamisestaan alkaen Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään. Sinne merkitään myös osakehuoneistojen omistus, panttaus ja rajoitukset. Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä osakehuoneistorekisteri.fi-sivuilta.

Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen

Ennen 2019 perustettu asunto-osakeyhtiö

Kaikkien ennen vuotta 2019 perustettujen asunto-osakeyhtiöiden täytyy siirtää osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään 31.12.2023 mennessä. Yhtiöt voivat siirtää huoneistotietojärjestelmään vain voimassa olevan yhtiöjärjestyksen mukaisen osakeluettelon.

Ennen osakeluettelon siirtämistä tarkista, että yhtiöjärjestys on ajan tasalla ja tarvittaessa ilmoita muutokset kaupparekisteriin. Ilmoita samalla yhtiöjärjestyksen tiedot uudessa sähköisessä muodossa YTJ-palvelussa.

Siirry ohjeeseen: Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen muutosilmoitus – yhtiöjärjestys uudessa sähköisessä muodossa

Ennen 2019 perustettu keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö

Ennen vuotta 2019 perustettu keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö voi ilmoittaa yhtiömuotonsa rekisteröitäväksi kaupparekisteriin. Siirry ohjeeseen: Yritysmuodon rekisteröinti keskinäiseksi kiinteistöosakeyhtiöksi.

Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö voi halutessaan siirtää osakeluettelon ylläpidon huoneistotietojärjestelmään. Tällöin yhtiöjärjestykseen täytyy lisätä määräys siitä, että yhtiön osakkeet kuuluvat huoneistotietojärjestelmän osakehuoneistorekisteriin. Tee yhtiöjärjestyksen muutosilmoitus ja muuta samalla yhtiöjärjestys uuteen sähköiseen muotoon YTJ-palvelussa.

Siirry ohjeeseen: Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestyksen muutosilmoitus - yhtiöjärjestys uudessa sähköisessä muodossa

Voit maksaa käsittelymaksun verkkolaskulla

Asunto-osakeyhtiö ja keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö voivat maksaa sähköisen ilmoituksen käsittelymaksun antamalla verkkolaskuosoitteen. Muita sähköisen ilmoituksen maksutapoja ovat verkkopankkitunnukset ja luottokortti.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 22.12.2021