Banneri muistuttamassa siitä, että ennen 27.9.2017 PRH:lta LEI-tunnuksen saaneiden täytyy ilmoittaa tiedot emoyhteisöistään tai tietojen puuttumisesta

LEI-tunnus

Yritys tai yhteisö (esimerkiksi rekisteröity yhdistys tai säätiö) tarvitsee LEI-tunnuksen, jos se tekee kauppoja pörssiosakkeilla, ETF-rahasto-osuuksilla tai muilla pörssinoteeratuilla arvopapereilla tai johdannaisilla.

Pankit ja sijoituspalveluyritykset eivät ota vastaan toimeksiantoja yrityksiltä ja yhteisöiltä, joilla ei ole voimassaolevaa LEI-tunnusta.

Pelkkään omistamiseen LEI-tunnusta ei tarvita. Sitä ei myös vaadita esimerkiksi tavallisten sijoitusrahastojen rahasto-osuuksien lunastukseen ja merkintään tai pörssissä noteeraamattomilla osakkeilla käytävään kauppaan.

Lue lisää LEI-tunnuksesta.

Ketkä tarvitsevat?

LEI (Legal Entity Identifier) on kansainvälinen yhteisötunnus. Sen tarvitsevat yritysten lisäksi muut yhteisöt, kuten rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt. Yrityksellä tai yhteisöllä voi olla vain yksi LEI-tunnus.

Yksityishenkilöt eivät voi saada LEI-tunnusta.

LEI-tunnus PRH:lta

Suomalainen yritys tai yhteisö, jolla on Y-tunnus, voi hakea LEI-tunnusta PRH:lta sivuliikkeitä lukuun ottamatta. PRH ei ota kantaa siihen, tarvitseeko yritys tai yhteisö LEI-tunnuksen.

Tee hakemus netissä LEI-palvelun ennakkojulkaisussa. Sen jälkeen tulostat ja allekirjoitat hakemuksen ja lähetät sen PRH:een sähkö- tai kirjepostissa. PRH lähettää laskun hakemusmaksusta. Lue ohjeet hakemuksen tekemisestä.

Siirry täyttämään hakemus LEI-palvelussa.

Tee hakemus klikkaamalla tästä


Myönnetty LEI-tunnus näkyy YTJ-yrityshaussa

PRH ei lähetä sinulle erikseen päätöstä LEI-tunnuksen myöntämisestä.

Myönnetyn LEI-tunnuksen ja myöntämisen ajankohdan näet hakemalla yrityksesi tai yhteisösi tiedot maksuttomassa YTJ-yrityshaussa. Kirjoita hakukenttään yrityksesi tai yhteisösi nimi tai Y-tunnus. Hakukentän alapuolelle ilmestyy lista hakutuloksista. Klikkaa yrityksesi tai yhteisösi Y-tunnusta ja pääset tarkempiin tietoihin. Myönnetty LEI-tunnus näkyy tietosivulla Y-tunnushistorian alapuolella kohdassa "LEI-tiedot". Siirry YTJ-yrityshakuun.

Saitko LEI-tunnuksen ennen 27.9.2017? Ilmoita emoyhteisöjen tiedot viipymättä, jotta vältyt tunnuksen passivoinnilta

PRH:lta ennen 27.9.2017 LEI-tunnuksen saanut yritys tai yhteisö joutuu ilmoittamaan emoyhteisöjen tiedot tai tietojen puuttumisen (esimerkiksi jos emoyhteisöä ei ole). Jos et ilmoita tietoja viipymättä, PRH:lla ei ole oikeutta uudistaa LEI-tunnustasi vuosimaksun yhteydessä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että LEI-tunnus passivoituu. Lue lisää ohjeista LEI-tunnuksen haltijalle.

Ajankohtaista

Myönnetty LEI-tunnus näkyy YTJ-yrityshaussa, lasku tulee jälkikäteen

PRH ei lähetä sinulle erikseen päätöstä LEI-tunnuksen myöntämisestä. Myönnetty tunnus näkyy PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-yrityshaussa yrityksen tai yhteisön tiedoissa. PRH lähettää laskun hakemusmaksusta. Loppusyksyn hakemusruuhkan takia laskujen lähettämisessä on nyt noin kolmen kuukauden viive. Jos esimerkiksi lähetit LEI-tunnushakemuksen PRH:een joulukuussa, saat laskun helmi-maaliskuussa.