Milloin LEI-tunnus tarvitaan?

LEI-tunnus

Yritys tai yhteisö (esimerkiksi rekisteröity yhdistys tai säätiö) tarvitsee LEI-tunnuksen, jos se tekee kauppoja pörssiosakkeilla, ETF-rahasto-osuuksilla, johdannaisilla tai muilla pörssinoteeratuilla arvopapereilla.

Pelkkään omistamiseen LEI-tunnusta ei tarvita. Sitä ei myös vaadita esimerkiksi tavallisten sijoitusrahastojen rahasto-osuuksien lunastukseen ja merkintään tai pörssissä noteeraamattomilla osakkeilla käytävään kauppaan.

Milloin tunnus tarvitaan?

Johdannaisten kauppoihin LEI-tunnus tarvitaan jo nyt.

Pörssiosakkeiden, ETF-rahasto-osuuksien ym. pörssinoteerattujen arvopapereiden kauppoihin tunnus vaaditaan 3.1.2018 alkaen.

Sen jälkeen pankit ja sijoituspalveluyritykset eivät ota vastaan toimeksiantoja yrityksiltä ja yhteisöiltä, joilta LEI-tunnus puuttuu.

Ketkä tarvitsevat?

LEI (Legal Entity Identifier) on kansainvälinen yhteisötunnus. Sen tarvitsevat yritysten lisäksi muut yhteisöt, kuten rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt. Yrityksellä tai yhteisöllä voi olla vain yksi LEI-tunnus.

Yksityishenkilöt eivät voi saada LEI-tunnusta.

Lue lisää LEI-tunnuksesta.

Mistä sen saa?

Suomalainen yritys tai yhteisö, jolla on Y-tunnus, voi hakea LEI-tunnusta PRH:lta sivuliikkeitä lukuun ottamatta. PRH ei ota kantaa siihen, tarvitseeko yritys tai yhteisö LEI-tunnuksen.

Tee hakemus netissä LEI-palvelun ennakkojulkaisussa. Sen jälkeen tulostat ja allekirjoitat hakemuksen ja lähetät sen PRH:een sähkö- tai kirjepostissa. PRH lähettää laskun hakemusmaksusta, kun on myöntänyt tunnuksen.

Lue ohjeet hakemuksen tekemisestä.

Siirry LEI-palveluun.

Tee hakemus klikkaamalla tästä

Tunnuksen haltija: päivitä emoyhteisöjen tiedot

PRH:lta ennen 27.9.2017 LEI-tunnuksen saanut yritys tai yhteisö joutuu ilmoittamaan emoyhteisöjen tiedot tai tietojen puuttumisen (esimerkiksi jos emoyhteisöä ei ole). PRH ei uudista tunnuksen voimassaoloa, jos tunnuksen haltija ei päivitä emoyhteisöjen tietoja tai niiden puuttumista.

Lue lisää ohjeista LEI-tunnuksen haltijalle.

Ajankohtaista

Yritys tai yhteisö tarvitsee LEI-tunnuksen mm. pörssiosakkeiden kauppoihin

LEI-tunnus vaaditaan

  • johdannaiskauppoihin 1.11.2017 alkaen
  • pörssiosakkeiden, ETF-rahastojen osuuksien ja muiden pörssinoteerattujen rahoitusvälineiden kauppoihin 3.1.2018 alkaen.

Pelkkään omistamiseen tunnusta ei tarvita.