Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osuuskunnan hallituksen muutosilmoitus

Kun osuuskunnan hallituksessa tapahtuu muutoksia, tee ilmoitus kaupparekisteriin.

Milloin ilmoitat?

Tee ilmoitus viivytyksettä.

Kuka ilmoittaa?

Vastuu ilmoituksen tekemisestä on hallituksen varsinaisilla jäsenillä ja toimitusjohtajalla.

Miten ilmoitat netissä?

Tee ilmoitus netissä YTJ-palvelussa tai paperilomakkeilla (Y-lomake). Ilmoittaminen netissä on kätevämpää ja yleensä edullisempaa kuin paperilomakkeella.

Netissä ilmoittamista varten tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti). YTJ-palvelu ohjaa muutosilmoituksen teossa. Täytä pyydetyt tiedot, ja liitä mukaan tarvittavat liitteet.

Tee ilmoitus YTJ-palvelussa.Avautuu uuteen välilehteen


Miten ilmoitat paperilomakkeilla?

Käytä lomaketta Y4, liitelomaketta 14A ja henkilötietolomaketta.

Avaa: Lomake Y4 (pdf, 0.3 MB), liitelomake 14A (pdf, 1.1 MB) ja henkilötietolomake (pdf, 723.9 kt).

Ilmoita lomakkeilla uusi hallitus kokonaisuudessan, vaikka vain osa jäsenistä vaihtuu.

Ilmoita nimet ja syntymäajat ja ulkomaalaisista henkilöistä kansalaisuudet liitelomakkeella 14A.

Huomio! Ilmoita nimet, henkilötunnukset sekä ulkomaalaisista henkilöistä kotiosoitteet henkilötietolomakkeella. Älä laita muille ilmoituslomakkeille henkilötunnuksia ja ulkomailla asuvien kotiosoitteita. Suomessa asuvan henkilön kotiosoitetta ei ilmoiteta kaupparekisteriin.

Kuka allekirjoittaa Y4-lomakkeen?

Joku hallituksen jäsenistä tai toimitusjohtaja tai jommankumman valtuuttama henkilö allekirjoittaa Y4-lomakkeen. Kun valtuutettu allekirjoittaa ilmoituksen, liitä mukaan yksilöity valtakirja oikeaksi todistettuna kopiona tai avoin asianajovaltakirja alkuperäisenä.

Mitä liitteitä?

Liitä ilmoitukseen seuraavat asiakirjat:

  • Osuuskunnan kokouksen pöytäkirja yhden henkilön oikeaksi todistamana kopiona (tai muu selvitys valinnasta, jos osuuskunnan säännöissä on määrätty muu taho valitsemaan hallituksen jäsen/jäsenet).
  • Hallituksen puheenjohtajan valinnasta hallituksen pöytäkirja yhden henkilön oikeaksi todistamana kopiona (tai muu selvitys valinnasta, jos valinnan on tehnyt muu taho kuin hallitus).
  • Kuitti käsittelymaksun suorittamisesta, jos teet ilmoituksen paperilomakkeilla.

Huomio! Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja (esimerkiksi pöytäkirjoja tai yhtiösopimuksia), joissa on henkilötunnuksia tai henkilöiden osoitteita.

Mitä ilmoittaminen maksaa netissä?

Hallituksen, prokuristien, edustamiseen oikeutettujen, tilintarkastajan, toimitusjohtajan tai isännöitsijän sähköinen muutosilmoitus maksaa 40 euroa / asia.

Sääntöjen sähköinen muutosilmoitus maksaa 240 euroa. Hallituksen jäsenten lukumäärän muuttaminen saattaa edellyttää sääntöjen muutosta.

Esimerkki:

Osuuskunnan sääntöjen mukaan hallitukseen kuuluu kolme varsinaista jäsentä. Hallitukseen valitaan viisi varsinaista jäsentä. Valinta edellyttää sääntöjen muutoksen.

Henkilön oma ilmoitus erosta tai rekisteriin merkityn tehtävän päättymisestä on maksuton.

YTJ-palvelu laskee maksun automaattisesti. Maksat palvelussa ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla.

Mitä ilmoittaminen maksaa paperilomakkeilla?

Hallituksen, prokuristien, nimenkirjoittajien, tilintarkastajan tai toimitusjohtajan muutos maksaa 40 euroa / asia + 55 euroa / ilmoitus.

Esimerkit:

Osuuskunta ilmoittaa hallituksen: käsittelymaksu 95 euroa (40+55)

Osuuskunta ilmoittaa hallituksen ja toimitusjohtajan: käsittelymaksu 135 euroa (40+40+55)

Sääntömuutoksen käsittelymaksu on 380 euroa. Hallituksen jäsenten lukumäärän muuttaminen saattaa edellyttää sääntöjen muutosta.

Esimerkki:

Osuuskunnan sääntöjen mukaan hallitukseen kuuluu kolme varsinaista jäsentä. Hallitukseen valitaan viisi varsinaista jäsentä. Valinta edellyttää sääntöjen muutoksen.

Henkilön oma ilmoitus erosta tai rekisteriin merkityn tehtävän päättymisestä on maksuton.

Maksa paperi-ilmoituksen käsittelymaksu ennen kuin ilmoitat, ja liitä kuitti ilmoitukseen. Lue lisää maksuohjeista.

Kuka ei voi olla hallituksen jäsen?

Hallituksen jäsenenä ei voi olla

  • oikeushenkilö, esimerkiksi yritys
  • alaikäinen
  • henkilö, jolle on määrätty edunvalvoja tai jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu
  • konkurssissa oleva
  • liiketoimintakiellossa oleva.

Ulkomaalaisen henkilön ilmoittaminen kaupparekisteriin

Jos hallituksen jäseneksi ilmoitetaan henkilö, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta, liitä ilmoitukseen kopio passista tai henkilötodistuksesta.

Vähintään yhdellä hallituksen varsinaisista jäsenistä ja yhdellä varajäsenellä on oltava asuinpaikka Euroopan talousalueella (ETA), ellei PRH myönnä osuuskunnalle lupaa poiketa tästä. Lue lisää luvasta ETAn ulkopuolella pysyvästi asuville.

Hallituksen jäsenten lukumäärä

Hallituksen kokoonpanoa koskeva määräys kannattaa tarkistaa osuuskunnan säännöistä ennen kuin uusi hallitus valitaan.

Osuuskuntalain mukaan hallitukseen on valittava yhdestä viiteen varsinaista jäsentä, jollei osuuskunnan säännöissä ole määrätty toisin. Jos hallituksessa on vähemmän kuin kolme jäsentä, on valittava ainakin yksi varajäsen. Jos hallituksessa on kaksi tai useampia varsinaisia jäseniä, sille on valittava puheenjohtaja.

Puheenjohtajan valitsee hallitus, jos hallitusta valittaessa ei ole päätetty toisin tai osuuskunnan säännöissä ei määrätä toisin.

Oma ilmoitus tehtävän päättymisestä

Hallituksen jäsen voi myös itse ilmoittaa tehtävänsä päättymisestä kaupparekisteriin. Lue lisää tehtävän päättymisestä ja oman eron ilmoittamisesta.

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 18.07.2023