Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osakeyhtiön muuttaminen asunto-osakeyhtiöksi

Yksityinen osakeyhtiö voidaan muuttaa asunto-osakeyhtiöksi. Yrityksen Y-tunnus säilyy samana.

Kun osakeyhtiön yhtiömuoto muutetaan asunto-osakeyhtiöksi, yhtiön täytyy siirtää osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään.

Tällä sivulla on ohjeet muutosilmoituksen tekemisestä siten, että samalla muutat yhtiöjärjestyksen uuteen sähköiseen muotoon. Kun PRH on rekisteröinyt tiedot, yhtiöjärjestyksen huoneistoselitelmän tiedot siirtyvät automaattisesti kaupparekisteristä huoneistotietojärjestelmään.

Milloin ilmoitat?

Tee ilmoitus viivytyksettä.

Kuka ilmoittaa?

Joku hallituksen jäsenistä tai toimitusjohtaja allekirjoittaa ilmoituksen. Prokura ei riitä kaupparekisteri-ilmoituksen allekirjoittamiseen. Lue lisää sähköisen ilmoituksen allekirjoittamisesta ytj.fi-sivuilta. Avautuu uuteen välilehteen

Hallituksen varsinainen jäsen tai toimitusjohtaja voi valtuuttaa jonkun muun tekemään ilmoituksen netissä. Lue lisää valtuuttamisesta ytj.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Mitä maksaa?

Osakeyhtiön muuttaminen asunto-osakeyhtiöksi maksaa 370 euroa.

YTJ-palvelu laskee maksun automaattisesti. Maksat palvelussa verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla. Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon.

Miten ilmoitat?

Tee ilmoitus YTJ-palvelussa. Ilmoittaminen paperilomakkeella ei ole mahdollista. Samalla muutat yhtiöjärjestyksen uuteen sähköiseen muotoon. Palvelu ohjaa muutosilmoituksen tekemisessä.

Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Palvelussa luot muutosilmoituksen, yhtiöjärjestyksen ja huoneistoselitelmän (yhtiöjärjestyksen 4 §) ja liität vaadittavat asiakirjat.

Palvelussa muutat yhtiöjärjestyksen uuteen sähköiseen muotoon.

Yhtiöjärjestyksen 1–4 § (toiminimi kotipaikka, kiinteistösijainti ja hallintaperuste sekä huoneistoselitelmä) ovat määrämuotoisia. Palvelu luo ne antamiesi tietojen ja tekemiesi valintojen perusteella. Yhtiöjärjestyksen muut määräykset 5 §:stä eteenpäin kirjoitat palvelussa tekstikenttään.

Mitä tietoja ja liitteitä tarvitset?

Anna YTJ-palvelussa seuraavat tiedot:

  • yhtiön toiminimi (yhtiöjärjestyksen 1 §)
  • yhtiön kotipaikka (yhtiöjärjestyksen 2 §)
  • yhtiön hallinnoimien kiinteistöjen tunnukset ja hallintaperuste (yhtiöjärjestyksen 3 §)
  • huoneistoselitelmä (yhtiöjärjestyksen 4 §)
  • yhtiöjärjestyksen muut määräykset 5 §:stä eteenpäin.

Lue lisää yhtiöjärjestyksestä uudessa sähköisessä muodossa.

Liitä YTJ-palvelussa seuraavat asiakirjat:

  • Yhtiökokouksen pöytäkirjasta ote, josta ilmenee päätös muuttaa yritysmuotoa. Pöytäkirjan täytyy olla alkuperäinen.
  • Selvitys kaikkien osakkeenomistajien suostumuksista, jos suostumukset eivät ilmene yhtiökokouksen pöytäkirjasta.
Selvitys voi olla esimerkiksi hallituksen jäsenen tai toimitusjohtajan todistus siitä, että suostumukset on saatu.
  • mahdollinen yhtiöjärjestyksen liite (kuten kartta tai vastuunjakotaulukko).

Huomio! Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, kuten pöytäkirjoja, joissa on henkilötunnuksia tai henkilöiden osoitteita.

Yhtiöjärjestyksen liite

Toisinaan yhtiöjärjestyksessä on liitteenä esimerkiksi kartta tai vastuunjakotaulukko. Lisäät liitteen ilmoituksen yhteydessä YTJ-palvelussa.

Liitteen täytyy olla yksi tiedosto, mutta siinä voi olla useita sivuja. Sivujen täytyy olla A4-kokoisia ja hyvätasoisia. Sallitut tiedostomuodot ovat pdf, doc ja docx.

Huomio! Kaupparekisterin tietopalvelun paperitulosteet ovat aina mustavalkoisia. Tämän vuoksi yhtiöjärjestyksen liitteessä ei voi ilmaista värein esimerkiksi kartan eri alueita, vaan ne on ilmaistava muulla tavalla.


Siirry YTJ-palveluun tekemään ilmoitus. Avautuu uuteen välilehteen

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun. Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 01.01.2024