Yrityksen perustajalle

Yrityksen ilmoittaminen kaupparekisteriin

Löydät ohjeet yrityksen perustamisen rekisteröintiin kaupparekisteriosiosta yritysmuodon mukaan:

Tutustu myös yrityksen nimen valintaan liittyviin ohjeisiimme:

Tukipalvelut yrityksen perustajalle

Minkä yritysmuodon valitsen, miten testaan liikeideani, miten järjestän rahoituksen, vakuutukset ja kirjanpidon? Näihin kysymyksiin ei kaupparekisteristä saa neuvontaa, mutta Yritys-Suomen palveluverkosto on tukenasi alkuvaiheen pohdinnoissa.

Yritys-Suomen verkkopalvelu auttaa alkuun

Yrityssuomi.fi -sivustolta saat monipuolisesti tietoa ja opastusta yrityksen perustamisesta. Sivustolta löytyy muiden muassa seuraavaa:

 • tietoa liiketoiminnan suunnittelusta ja sen eri vaiheista aina varsinaisiin perustamistoimenpiteisiin saakka
 • yrityksen alkuvaiheeseen sopivat palvelut, kuten julkiset rahoituspalvelut ja paikkakunnittain tarjolla neuvontapalvelut
 • lupahakemisto elinkeinotoiminnassa tarvittavista luvista ja ilmoituksista
 • yrittäjätesti
 • aloittavan yrittäjän muistilista.

Oma Yritys-Suomi-palvelussa voit rauhassa suunnitella tulevaa liiketoimintaasi. Oma Yritys-Suomi on sähköinen työtila, jossa käytettävissäsi muiden muassa seuraavaa:

 • liiketoimintasuunnitelmatyökalu laskelmineen
 • valtakunnallista ja paikkakuntakohtaista toimialatietoa
 • profiilisi mukaan rakentuva tieto- ja palvelusisältö.

Yritys-Suomen puhelinpalvelu neuvoo aloittavaa yrittäjää

 • Antaa tietoa ja neuvontaa yleisissä yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa
 • Antaa tietoa julkisista yritys- ja työnantajapalveluista, mm. ELY-keskusten, TE-toimistojen, Patentti- ja rekisterihallituksen, Verohallinnon, Tekesin ja Finnveran palveluista sekä niihin liittyvistä sähköisistä palveluista
 • Ohjaa tarvittaessa muuhun asiantuntijapalveluun

Henkilökohtaista yritysneuvontaa kautta maan

Yritys-Suomen palveluverkosto tarjoaa neuvontapalveluja maanlaajuisesti. Verkoston toimipisteistä saat apua muiden muassa seuraavissa asioissa:

 • yritysidean arvioinnissa ja liikeidean kehittämisessä
 • toiminnan suunnittelussa
 • rahoitusmahdollisuuksien selvittämisessä
 • yrittäjäkoulutukseen hakeutumisessa.

Kun suunnittelet oman yrityksen perustamista, tutustu aloittavan yrittäjän palveluihin ja ota hyvissä ajoin yhteys lähimpään Yritys-Suomen palvelupisteeseen.

Verkostoon kuuluvat ELY-keskukset, Finnvera, Finpro, Keksintösäätiö, Patentti- ja rekisterihallitus, seudulliset Yritys-Suomi-palveluorganisaatiot, Suomen Teollisuussijoitus, Tekes, TE-toimistot, Tulli, Verohallinto, VTT, sekä useat muut toimijat.

Yrityksen osaamisen suojaaminen

TE-toimistoista saat perustamisneuvontaa, apua liikeidean arviointiin sekä koulutusta yritystoiminnan aloittamiseen ja hallintaan. Kun suunnittelet oman yrityksen perustamista, tutustu aloittavan yrittäjän palveluihin ja ota hyvissä ajoin yhteys lähimpään TE-toimistoon. Huomaa erityisesti se, että starttirahaa pitää hakea ennen kuin perustat yrityksen.

Uusyrityskeskukset tarjoavat apuaan yritysidean arvioinnissa, liikeidean kehittämisessä, talouslaskelmien teossa, rahoitusmahdollisuuksien selvittämisessä, toiminta- ja yritysmuodon valitsemisessa, lupa- ja ilmoitusasioiden selvittämisessä, markkinointisuunnitelman teossa ja toimitilan valinnassa.

Teollisoikeuksista ja niiden käytöstä saat tietoa PRH:n verkkosivuilta:

Rekisteröityihin FI-verkkotunnuksiin voit tutustua Viestintäviraston sivuilla, jossa voit hakea oman tunnuksen.

Meiltä PRH:sta saat tietoa rekisteröidyistä yrityksistä, toisten suojaamista oikeuksista kuten patenteista, tavaramerkeistä, toiminimistä ja suojatuista malleista. Kannattaa tutustua kilpailuympäristön toimijoihin ja oman tekniikan alan uusimpiin ratkaisuihin.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 09.10.2017