Nimen suunnittelu

Ennakkotutkimus on olennainen osa yrityksen nimen eli toiminimen suunnittelua. Voit itse kartoittaa alustavasti nimen keksinnöllisyyttä ja mahdollisia rekisteröintiesteitä, kuten identtisiä toiminimiä. PRH tekee nimitutkimuksen rekisteröidessään toiminimeä kaupparekisteriin. Tutustu nimiohjeisiin.

Jos haluat yrityksen toiminimen myös verkkotunnukseksi, on hyvä tarkistaa verkkotunnuksen saatavuus jo nimeä suunniteltaessa. Verkkotunnuksen rekisteröitävyydelle on kuitenkin eri edellytykset kuin toiminimelle. Jos verkkotunnus on vapaana, se ei tarkoita sitä, että sama nimi olisi rekisteröitävissä kaupparekisteriin toiminimenä. Ota verkkotunnus vasta sen jälkeen, kun toiminimi on rekisteröity kaupparekisterissä. Lue lisää verkkotunnuksista.

Mitä PRH tekee?

PRH tutkii yrityksen toiminimen vasta ilmoituksen jättämisen jälkeen. Nimitutkimus on osa ilmoituksen käsittelyä. PRH ei voi vahvistaa asiakkaalle etukäteen, onko ehdotettu nimi rekisteröitävissä kaupparekisteriin.

Nimitutkimuksessa PRh tutkii muiden muassa nimen yksilöivyyttä, erottuvuutta ja sekoitettavuutta. Ehdotettua nimeä vertaillaan esimerkiksi muihin rekisterissä ja vireillä oleviin samankaltaisiin nimiin, tavaramerkkeihin, paikannimiin ja sukunimiin. Tutustu nimiohjeisiin.

Jos ehdottamallesi toiminimelle on jokin rekisteröintieste, ilmoituksen käsittelijä ottaa yhteyttä sinuun ja pyytää esittämään uusia nimivaihtoehtoja. Käsittelyn nopeuttamiseksi voit jo valmiiksi esittää useampia nimivaihtoehtoja. Lue lisää nimivaihtoehdoista.

Tutki nimivaihtoehtoja yritykselle ennen kuin jätät ilmoituksen

Nimipalvelussamme voit tutkia etukäteen, olisiko yritykselle pohtimasi nimi rekisteröitävissä. Palvelu on maksuton.

Saat yhdellä haulla tiedon, löytyykö lähellä olevia nimiä seuraavista lähteistä:

  • kaupparekisteri
  • säätiörekisteri
  • Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmä
  • Maanmittauslaitoksen maastotietokanta
  • kansallinen tavaramerkkirekisteri
  • Maailman henkisen omaisuuden järjestön (WIPO) ylläpitämä tavaramerkkirekisteri.

Toiminimen lisäksi voit yrityksesi tavaroita ja palveluita suojata tavaramerkillä. Lue lisää tavaramerkkisuojasta.

Mikä nimeksi yritykselle? Tutki vaihtoehtoja

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 05.07.2017