Tekijänoikeus

Tekijänoikeus suojaa monta vuotta keksintöäsi kuvaavia piirroksia, tekstejä tai valokuvia luvattomalta kopioinnilta tai käytöltä. Se ei suojaa itse ideaa, mutta joissakin tapauksissa – esimerkiksi tietokoneohjelman kohdalla – se saattaa olla ainut tehokas tapa suojata oma osaamisesi.

Tekijänoikeus syntyy automaattisesti ja se on maksuton. Se on tärkeä, koska sen avulla voidaan helposti todentaa idean alkuperäinen päivämäärä tai ideaan tehdyt muutokset. Se ei kuitenkaan anna suojaa siinä tapauksessa, jos joku toinen henkilö keksii itsenäisesti saman tai samanlaisen idean. Kilpailija voi sanoa, että heidän ideansa on sattumalta samanlainen tai että sinun ideasi on kopio heidän ideastaan. Kuinka voit todistaa, että oma ideasi oli alkuperäinen?

Seuraavat askeleet saattavat auttaa sinua ristiriitatilanteessa todistamaan, että sinulla on tekijänoikeus:

  • Tee keksinnöstäsi kirjallisia kuvauksia, piirroksia ja valokuvia ja tulosta niistä paperikopiot tai polta ne CD:lle tai DVD:lle.
  • Laita asiakirjat tai levyke varmasti suljettuun kirjekuoreen, jossa on päivätty ja puolueettoman todistajan allekirjoittama vakuutus siitä, että kirjekuori on suljettu sinä päivänä, joka on kirjekuoressa mainittu.
  • Lähetä kirjekuori postitse itsellesi tai turvalliseen säilytyspaikkaan ja säilytä kuitti, jossa on selvästi merkitty päivämäärä.

Kirjekuoren saa avata vasta oikeudessa. (On järkevää säilyttää useampia kirjekuoria siltä varalta, että tekijänoikeusvaatimustasi testataan useammin kuin kerran. Avattu kuori ei toimi enää todisteena tekijänoikeudesta.)

Varaudu todistamaan, että ideasi on alkuperäinen.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 07.12.2016