LEI-tunnus

LEI (Legal Entity Identifier) on kansainvälinen yhteisötunnus. Yritys tai yhteisö (esimerkiksi rekisteröity yhdistys tai säätiö) tarvitsee LEI-tunnuksen, jos se tekee kauppoja pörssiosakkeilla, ETF-rahasto-osuuksilla tai muilla pörssinoteeratuilla arvopapereilla tai johdannaisilla.

Pankit ja sijoituspalveluyritykset eivät ota vastaan toimeksiantoja yrityksiltä ja yhteisöiltä, joilla ei ole voimassaolevaa LEI-tunnusta.

Pelkkään omistamiseen LEI-tunnusta ei tarvita. Sitä ei myös vaadita esimerkiksi tavallisten sijoitusrahastojen rahasto-osuuksien lunastukseen ja merkintään tai pörssissä noteeraamattomilla osakkeilla käytävään kauppaan. Lue lisää LEI-tunnuksesta.

Ketkä tarvitsevat LEI-tunnuksen?

Yritykset ja muut yhteisöt, kuten rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt, tarvitsevat LEI-tunnuksen. Yrityksellä tai yhteisöllä voi olla vain yksi LEI-tunnus.

Yksityishenkilöt eivät voi saada LEI-tunnusta.

LEI-tunnus PRH:lta

Suomalainen yritys tai yhteisö, jolla on Y-tunnus, voi hakea LEI-tunnusta PRH:lta sivuliikkeitä ja sijoitusrahastoja lukuun ottamatta. PRH ei ota kantaa siihen, tarvitseeko yritys tai yhteisö LEI-tunnuksen.

Tee hakemus netissä LEI-palvelussa. Sen jälkeen tulostat ja allekirjoitat hakemuksen ja lähetät sen PRH:een sähkö- tai kirjepostissa. PRH lähettää sinulle laskun hakemusmaksusta. Lue ohjeet LEI-hakemuksen tekemisestä.

Tee LEI-hakemus.

Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen

Tee hakemus.


Myönnetty LEI-tunnus näkyy YTJ-yrityshaussa

PRH ei lähetä sinulle erikseen päätöstä LEI-tunnuksen myöntämisestä.

Myönnetyn LEI-tunnuksen ja myöntämisen ajankohdan näet hakemalla yrityksesi tai yhteisösi tiedot maksuttomassa YTJ-yrityshaussa. Kirjoita hakukenttään yrityksesi tai yhteisösi nimi tai Y-tunnus. Hakukentän alapuolelle ilmestyy lista hakutuloksista. Klikkaa yrityksesi tai yhteisösi Y-tunnusta ja pääset tarkempiin tietoihin. Myönnetty LEI-tunnus näkyy tietosivulla Y-tunnushistorian alapuolella kohdassa LEI-tiedot. Siirry YTJ-yrityshakuun.

Ajankohtaista

LEI-tunnuksen haltija: Ilmoita emoyhteisötiedot ja vältyt passivoinnilta

LEI-tunnuksen haltijan täytyy ilmoittaa PRH:lle emoyhteisöjen tiedot tai tietojen puuttuminen (esimerkiksi, jos emoyhteisöjä ei ole). PRH passivoi tunnuksen, jos tietoja ei ilmoiteta. Huomio! Sinun ei tarvitse päivittää emoyhteisöjen tietoja, jos olet jo ilmoittanut ne eivätkä ne ole muuttuneet.