EU:n kattava yhteisömalli

Yhteisömallin antama suoja kattaa kaikki EU:n maat. Voit siis saada yhdellä hakemuksella rekisteröintisuojan koko EU:n alueelle.

Yhteisömalli voi olla rekisteröity mutta myös rekisteröimätön. Rekisteröimättömän yhteisömallioikeuden syntyminen ei edellytä rekisteröintitoimenpiteitä, mutta mallin täytyy kuitenkin täyttää yhteisömallin edellytykset eli uutuus- ja yksilöllisyysvaatimukset.

Rekisteröimättömän mallin suoja-aika on kolme vuotta siitä lukien, kun malli on tullut yleisön saataville. Rekisteröimättömän mallin suoja-ala on suppeampi kuin rekisteröidyn yhteisömallin.

Yhteisömallien rekisteröinnistä vastaa EU:n teollisoikeuksien virasto, EUIPO, joka toimii Espanjan Alicantessa.

Kuka voi hakea?

Käytännössä lähes kuka tahansa voi hakea yhteisömallia.

Miten haetaan?

Rekisteröityä yhteisömallia haetaan suoraan EUIPOsta. Kätevimmin se onnistuu käyttämällä sähköistä hakemuslomaketta. Hakemusmaksu maksetaan suoraan EUIPOn tilille.

Rekisteröintimaksun ja julkaisemismaksun on oltava maksettuina, kun hakemus tehdään. Jos hakemukseen liittyy lykkäyspyyntö, lykkäysmaksu korvaa julkaisemismaksun. EUIPO ei tee maksupyyntöjä.

Kuinka kauan yhteisömalli on voimassa?

Rekisteröity yhteisömalli on voimassa viisi vuotta hakemuspäivästä. Se voidaan uudistaa neljästi, eli yhteisömalli voi olla voimassa enintään 25 vuotta.

Mitä maita rekisteröinti kattaa?

Rekisteröinti antaa suojan kaikissa EU:n jäsenmaissa. Lue lisää EUIPOn verkkosivuilta.

Mitä maksaa?

Maksut löytyvät EUIPOn verkkosivuilta.

Tietokanta Designview

EU:n mallirekisteriin merkittyjä yhteisömalleja ja hakemuksia voi etsiä Designview-palvelussa. Palvelu on maksuton. Siirry palvelun hakusivulle.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 19.07.2019