Lähetä patenttihakemus

Patentit

Oletko tehnyt keksinnön tai kehittänyt tuotteen ja haluaisit hyötyä siitä taloudellisesti? Keksintösi on omaisuuttasi, jonka luomiseen olet sijoittanut aikaa ja rahaa. Siksi se kannattaa suojata, jottei kilpailijasi korjaa työsi hedelmiä. Keksinnön mahdollisia suojakeinoja ovat patentti ja hyödyllisyysmalli.

Patentti on yksinoikeus, jonka perusteella voit kieltää muilta keksintösi ammattimaisen hyväksikäytön. Hyväksikäytöllä tarkoitetaan esimerkiksi valmistusta, myyntiä, käyttöä ja maahantuontia. Patentti ei kuitenkaan oikeuta haltijaa ilman muuta käyttämään keksintöä, vaan hän saattaa tarvita lupia muilta viranomaisilta tai muiden patenttien haltijoilta.

Patentoinnin ABC

IPR-ammattilaisille

Tutustu patentoinnin vaiheisiin.

Katso patentoinnin vaiheet

Muut mahdollisuudet suojata oikeuksia

Hyödyllisyysmalli on patentin tavoin yksinoikeus käyttää keksintöä. Se on tarkoitettu varsinkin yksinkertaisille laite- ja tuotekeksinnöille, ja voi olla sopiva suojamuoto, jos:
• tarvitset suojan nopeasti,
• sinulle riittää 10 vuoden suoja-aika.

Tavaramerkki on tunnusmerkki, joka erottaa yrityksen tavarat ja palvelut.

Mallisuoja antaa suojaa tuotteen tai sen osan ulkomuodolle.

Ajankohtaista

Podcast: Tietokoneohjelmien patentoinnin ABC


Kehitätkö työksesi tietokoneohjelmia? Tiedätkö, että tietokoneohjelmia on tietyin edellytyksin mahdollista suojata myös patentilla? Mitä nämä edellytykset ovat ja miten patenttia haetaan? Mikä on patentin merkitys haltijalleen? Entä paljonko patentin hakeminen maksaa Suomessa ja ulkomailla?


Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaavat Sanna Mämmin haastattelussa PRH:n johtavat tutkijainsinöörit Olli-Pekka Piirilä ja Antti Salmela.

Kuuntele podcast - kesto noin 29 min (mp3, 27,56 Mt)