Lähetä patenttihakemus

Patentit

Oletko tehnyt keksinnön tai kehittänyt tuotteen ja haluaisit hyötyä siitä taloudellisesti? Keksintösi on omaisuuttasi, jonka luomiseen olet sijoittanut aikaa ja rahaa. Siksi se kannattaa suojata, jottei kilpailijasi korjaa työsi hedelmiä. Keksinnön mahdollisia suojakeinoja ovat patentti ja hyödyllisyysmalli.

Patentti on yksinoikeus, jonka perusteella voit kieltää muilta keksintösi ammattimaisen hyväksikäytön. Hyväksikäytöllä tarkoitetaan esimerkiksi valmistusta, myyntiä, käyttöä ja maahantuontia. Patentti ei kuitenkaan oikeuta haltijaa ilman muuta käyttämään keksintöä, vaan hän saattaa tarvita lupia muilta viranomaisilta tai muiden patenttien haltijoilta.

Patentoinnin ABC

Tutustu patentoinnin vaiheisiin

Tutustu patentoinnin oppaisiin

Muut mahdollisuudet suojata oikeuksia

Hyödyllisyysmalli on patentin tavoin yksinoikeus käyttää keksintöä. Se on tarkoitettu varsinkin yksinkertaisille laite- ja tuotekeksinnöille, ja voi olla sopiva suojamuoto, jos:
• tarvitset suojan nopeasti,
• sinulle riittää 10 vuoden suoja-aika.

Tavaramerkki on tunnusmerkki, joka erottaa yrityksen tavarat ja palvelut.

Mallisuoja antaa suojaa tuotteen tai sen osan ulkomuodolle.

Ajankohtaista

OP:n tilit poistuivat käytöstä 28.2.2021

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on luopunut OP Yrityspankki Oyj:n pankkitileistä. OP:n pankkitilit suljettiin kokonaan 28. helmikuuta 2021. Suljetuille tileille saapuneet suoritukset palautetaan asiakkaille pankin toimesta.

PRH:lla on käytössään kaksi päävälittäjäpankkia: Danske Bank AS Suomen sivuliike ja Nordea Bank Abp. Danske Bank on ensisijainen pankki.