Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Etuoikeus

Etuoikeus (right to priority) on nimensä mukaisesti oikeus päästä muiden edelle. Kun hakija on tehnyt tiettyä keksintöä koskevan ensimmäisen hakemuksen, hänellä on hakemuksen tekemispäivästä alkava oikeus 12 kuukauden (etuoikeusvuosi) kuluessa jättää vastaava hakemus ja pyytää sille etuoikeutta aikaisemmasta hakemuksesta. Etuoikeus tarkoittaa, että keksinnön uutuutta ja keksinnöllisyyttä tarkasteltaessa myöhempi hakemus katsotaan tehdyksi samaan aikaan ensimmäisen kanssa.

Ensimmäistä hakemusta vastaava myöhempi hakemus voi olla esimerkiksi kansallinen patentti- tai hyödyllisyysmallihakemus, eurooppapatenttihakemus tai kansainvälinen PCT-hakemus. Etuoikeusvuosi lasketaan seuraavasti: jos ensimmäinen hakemus on tehty esimerkiksi 1.9.2014, myöhemmät hakemukset on tehtävä viimeistään 1.9.2015.

Hakija ei menetä etuoikeutta, vaikka ensimmäinen hakemus peruuntuisi tai sen käsittely lopetettaisiin etuoikeusvuoden aikana. Etuoikeuteen riittää siis se, että patenttivirasto on antanut patenttihakemukselle tekemispäivämäärän.

Etuoikeudesta on monia hyötyjä:

 • Sinun ei tarvitse tehdä ulkomaisia hakemuksia samana päivänä kuin jätät suomalaisen hakemuksen. Voit odottaa (korkeintaan vuoden) ja katsoa, löytääkö PRH esteitä patentin myöntämiselle.
 • Voit julkistaa keksinnön kotimaisen hakemuksen tekemisen jälkeen ilman, että julkistamisesta tulee este sen jälkeen tapahtuvalle patentoinnille.
 • Saat etumatkan toisiin saman keksinnön myöhemmin tehneisiin keksijöihin.

Esimerkki 1:

 • Olet tehnyt ensimmäisen hakemuksen Suomessa 2.5.2014 ja haluat hakea patenttia vastaavalle keksinnölle myös Saksassa.
 • Kilpailijasi hakee patenttia samaan keksintöön Saksassa 6.6.2014.
 • Kun jätät hakemuksesi Saksan virastoon etuoikeusvuoden kuluessa ja pyydät sille etuoikeutta suomalaisesta hakemuksestasi, katsotaan hakemuksesi esteeksi kilpailijan hakemukselle.
 • Vain sinulla on mahdollisuus saada tälle keksinnölle patentti Saksassa.

Voit pyytää etuoikeutta useasta aikaisemmasta hakemuksesta, jos niiden jättämisestä ei ole kulunut yli vuotta. Etuoikeuden perusteella tehtävä myöhempi hakemus saa myös poiketa ensihakemuksesta, joten voit tehdä hakemukseesi täydennyksiä. Etuoikeuden myöhemmissä hakemuksissa saa kuitenkin vain niille keksinnön osille, jotka ovat tulleet esille jo aiemmassa hakemuksessa.

Esimerkki 2:

 • Haluat suojata keksintösi nopeasti ja teet PRH:lle hyödyllisyysmallihakemuksen 1.12.2014.
 • Keksintöösi tulee parannuksia ja teet siitä täydentämällä uuden kansallisen patenttihakemuksen 1.6.2015.
 • Keksinnölläsi on myös kansainvälistä potentiaalia, joten jätät kansallista patenttihakemusta vastaavan kansainvälisen PCT-hakemuksen 1.12.2015.
 • Saat etuoikeuden kansallisessa hakemuksessa esittämällesi keksinnölle 1.6.2015 alkaen ja jo hyödyllisyysmallihakemuksessa esittämillesi keksinnön osille 1.12.2014 alkaen.

Lisätietoja:

Etuoikeudesta kerrotaan tarkemmin Patenttikäsikirjassa (pdf, 2.4 MB)(erityisesti kohdat A.2.11, B.2.1.7, E.3.1).

Etuoikeus perustuu kansainvälisen Pariisin sopimuksen 4. artiklaan. Artiklan teksti löytyy WIPOn sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen

Suomen lainsäädännössä etuoikeus määritetään patenttilaissa (PatL 6 §), ja tarkemmat ohjeet etuoikeuden pyytämiseen ovat patenttiasetuksissa (PatA 10-13 §) ja patenttimääräyksissä (PatM 45-48). Siirry lainsäädäntö sivulle.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 19.12.2019