Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Tavaramerkin käyttölupa eli lisenssi

Tavaramerkin haltija voi myöntää toiselle tavaramerkkiinsä käyttöoikeuden eli lisenssin. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka merkin omistusoikeus säilyy haltijalla, toinen yritys tai henkilö saa oikeuden käyttää merkkiä. Käytön tarkemmista ehdoista ja vastikkeellisuudesta osapuolet voivat sopia keskenään.

Käyttölupa voi olla eksklusiivinen tai rajoitettu. Käyttölupa voi kohdistua koko rekisteröintiin tai se voi olla rajoitettu vain osaan tavaroista tai palveluista. Käyttölupa voi myös kohdistua maantieteellisesti rajattuun alueeseen.

Tee merkintä tavaramerkkirekisteriin

Tällaisesta käyttöluvasta on hyvä tehdä merkintä tavaramerkkirekisteriin, jolloin se tulee kaikkien tietoon. Käyttölupa, jota ei ole merkitty rekisteriin, ei ole voimassa kolmatta osapuolta kohtaan, joka vilpittömässä mielessä on saanut oikeuden tavaramerkkiin.

Hakemuksen voi tehdä joko tavaramerkin haltija tai käyttöluvan saaja. Merkintä voidaan tehdä jo hakemusvaiheessa tai koska tahansa rekisteröintikauden aikana.

Hakemukseen vaaditaan seuraavat tiedot ja asiakirjat:

  • tavaramerkin rekisterinumero
  • käyttöluvan saajan nimi, kotipaikka, osoite ja Y-tunnus. Jos saaja on yksityishenkilö pitää ilmoittaa henkilötunnus. Jos sitä ei ole, pitää ilmoittaa syntymäaika.
  • mahdollisen asiamiehen nimi, kotipaikka, osoite ja Y-tunnus. Jos asiamies on yksityishenkilö, pitää ilmoittaa henkilötunnus. Jos sitä ei ole, pitää ilmoittaa syntymäaika.
  • tieto käyttölupasopimuksen päivämäärästä ja mahdollisista rajoituksista
  • kopio käyttölupasopimuksesta.

Ilmoita lisenssistä PRH:lle käyttämällä rekisteröityä tavaramerkkiä koskevaa sähköistä palvelua. Palvelu edellyttää Suomi.fi-tunnistautumista. Siirry palveluun ilmoittamaan lisenssistä.Avautuu uuteen välilehteen

Lisenssin merkitsemisestä rekisteriin peritään maksu. Jos käyttölupasopimus koskee useita rekisteröintejä tai käyttöluvan saajia on useita, jokaisesta merkinnästä peritään oma maksu. Katso maksu Hinnastot ja maksuohjeet -sivulta.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 11.12.2020