Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Aineettomia tarinoita -verkkosivusto

Patentti- ja rekisterihallitus on toteuttanut aineettomia oikeuksia käsittelevän viestintäkokonaisuuden, joka rakentuu www.aineettomiatarinoita.fi-verkkosivustosta, markkinointivideosta sekä yhteistyössä suomalaisten yritysten kanssa toteutetuista haastatteluista.

Aineettomia tarinoita muotoilusta

Ensimmäisessä vaiheessa verkkosivuston sisältö samoin kuin lokakuussa 2023 toteutettava viestintäkampanja perustuu muotoiluliiketoimintaan liittyviin yritystarinoihin. Niiden tarkoitus on kertoa esimerkkien avulla muotoilun suojaamisen tärkeydestä ja tuoda esiin eri näkökulmia aineettoman omaisuuden merkityksestä muotoiluintensiivisessä liiketoiminnassa. Jatkossa lisäämme sivustolle tietoa ja esimerkkejä aineettoman omaisuuden suojaamisesta ja hallinnasta myös muilla toimialoilla.

Verkkosivuston ja viestintäkampanjan pääasiallisena rahoittajana toimii Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto EUIPO.

Kampanjasivuston löydät osoitteesta www.aineettomiatarinoita.fiAvautuu uuteen välilehteen

Miksi mallioikeus?

Mallioikeus on tärkeä teollisoikeudellinen suojamuoto, joka liittyy tuotteiden muotoiluun, niiden näköaistein havaittavaan ulkomuotoon. Se tarjoaa suojaa tuotteiden muodoille, kuvioille, koristelulle tai yksityiskohdille. Mallioikeudet voivat suojata monenlaisia esineitä, mm. huonekaluja, pakkauksia, vaatteita, valaisimia tai muita kalusteita. Suojaa voivat saada myös esim. tietokoneen näytöt, näppäimistöt, hiiret tai muut ohjaimet samoin kuin sovellusten käyttöliittymien ulkoasut ja pelihahmot.

Mallioikeuden pääasiallinen tarkoitus on estää muita tahoja kopioimasta tai jäljittelemästä suojattua tuotetta ilman oikeudenhaltijan lupaa. Se on kielto-oikeus, joka antaa oikeudenhaltijalle mahdollisuuden estää kilpailijoita hyötymästä tuotteiden suunnittelutyöstä ilman taloudellista korvausta. Samalla se mahdollistaa oikeuksien lisensointiin ja myyntiin perustuvan liiketoiminnan.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 18.10.2023