Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Nordic Smart Government and Business

Nordic Smart Government and Business (NSG&B) on pohjoismaisten kaupparekisterien hanke, jossa edistetään taloustiedon automatisointia ja hyödyntämistä yritysten kesken ja yrityksiltä viranomaisille.

Kaupparekisterien lisäksi hankkeeseen osallistuu muita viranomaisia sekä yrityksiä ja järjestöjä. Suomesta mukana ovat PRH:n ohella Verohallinto, Valtiokonttori ja Tilastokeskus.

Hankkeen vaiheen 4.0 toimikausi on 2021−2024.

Hanketta rahoittaa pohjoismaisen ministerineuvoston yhteydessä toimiva Nordic Innovation.

Hankkeen tavoitteet

Visiona on pohjoismaiden yhteinen digitalouden alue. Digitalous eli taloushallinnon digitalisointi keventäisi etenkin pienten ja keskisuurten yritysten hallinnollista taakkaa. Pohjoismaiset elinkeinoministerit hyväksyivät 1.9.2020 hankkeen tekemän toimintasuunnitelman reaaliaikatalouden toteuttamiseksi Pohjoismaissa.

Digitalous helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten arkea ja säästää rahaa. Hankkeen arvion mukaan kaksi miljoonaa pohjoismaista pk-yritystä säästävät 500 miljoonaa euroa vuoteen 2025 mennessä, jos ne hyödyntävät sähköisiä liiketoimintatietoja ja taloushallinnon palveluja.

Jotta digitalous toteutuisi, taloustiedot, kuitit, laskut ja tilinpäätöstiedot, tarvitaan sähköisessä muodossa. Näin tietojen vaihto toteutuisi automaattisesti.

Hankkeen vaiheessa 3.0 selvitettiin, miten taloustiedot saataisiin liikkumaan järjestelmästä toiseen yhdenmukaisina, koneluettavina ja reaaliajassa.

Lisätietoja hankkeesta

NSG&B-hankkeen videossa esitellään digitaloutta pk-yrityksen näkökulmasta:

Siirry nordicsmartgovernment.org-sivuille (englanniksi).Avautuu uuteen välilehteen

Minna Rintala
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH)
puh. 029 509 5244
etunimi.sukunimi@prh.fi

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 12.02.2024