Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Aluehallintovirasto on muuttanut tulkintaansa velvollisuudesta rekisteröityä rahanpesun valvontarekisteriin

Aluehallintovirasto on korjannut aiempaa tulkintaansa rahanpesun valvontarekisteriin rekisteröitymisvelvollisista toimijoista.

Aiemman laintulkinnan mukaan aluehallintoviraston ylläpitämään rahanpesun valvontarekisteriin olivat velvollisia rekisteröitymään vain sellaiset aluehallintoviraston valvomat toimijat, jotka eivät olleet jo jonkin toisen valvontaviranomaisen jossain muussa rekisterissä. Sen takia aluehallintovirasto tulkitsi aiemmin, ettei esimerkiksi kirjanpitopalveluita tarjoavan tilintarkastusyhteisön tarvinnut rekisteröityä rahanpesun valvontarekisteriin, jos tilintarkastusyhteisö kuului jo PRH:n tilintarkastajarekisteriin.

Nyt aluehallintovirasto on korjannut tulkintaansa vastaamaan rahanpesulain tarkoitusta. Rekisterin tarkoituksena on varmistaa, että aluehallintovirastolla on ajantasainen ja kattava tieto valvomistaan ilmoitusvelvollisista. Näin ollen aluehallintovirasto katsoo, että jokaisen ilmoitusvelvollisen tulee rekisteröityä rahanpesun valvontarekisteriin, ellei tämä kuulu jo johonkin muuhun aluehallintoviraston rekisteriin.

Uuden tulkintansa mukaisesti aluehallintovirasto pyytää kaikkia sen valvomia ilmoitusvelvollisia rekisteröitymään rahanpesun valvontarekisteriin ensi tilassa. Merkitystä ei ole sillä, kuuluuko ilmoitusvelvollinen jo toisen valvontaviranomaisen rekisteriin.

Hakemuksen rahanpesun valvontarekisteriin rekisteröitymistä varten voi tehdä aluehallinnon asiointipalvelussaAvautuu uuteen välilehteen.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 17.04.2023