Keksintöjen Suomi 100+

Suomalainen patentti numero 1 täyttää tänä juhlavuonna jo 175 vuotta. Kyseessä on Rautainen puhallinkone, jolle mekaanikko Lars Ståhle sai patentin 29. kesäkuuta vuonna 1842.

Puhallinkone

Tällä palstalla esittelemme tänä vuonna suomalaisia keksintöjä ja tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä. Etsimme mahdollisuuksien mukaan keksintöjä ja tuotteita, joilla itselläänkin on ikänsä puolesta syytä juhlaan. Hiukan teeman ulkopuolelta aloitamme sarjan suomalaisen patentoinnin historian merkkituotteella, Ståhlen puhallinkoneella.

Hakijan mukaan puhallinkoneen konstruktio on yksinkertaisempi kuin edellisissä vastaavissa koneissa. Konetta ei tarvitse voidella kuin laakeripesistä johtuen johteiden pinnoituksesta ja tiivisteen laadusta. Keksintö on hakemuksen mukaan edullisempi, voimakkaampi ja pitkäikäisempi kuin edeltäjänsä.

Patentti nro 1

Patenttikirjastosta saat tietoa teollisoikeuksista

Teollisoikeudellisen erikoiskirjaston kirjakokoelmasta löydät tietoa patenteista ja hyödyllisyysmalleista, tavaramerkeistä ja mallisuojasta, yrityksistä, yhdistyksistä ja säätiöistä.

Kirjat ovat vapaasti lainattavissa, vaikka suurin osa kirjoista onkin sijoitettuna viraston eri kerroksiin. Henkilökunta tuo teokset pyydettäessä asiakaspalvelupisteeseen. Kirjatietokannasta voit tarkistaa, onko kirja saatavilla. Jos kirja on lainassa, näet kirjan palautuspäivän.

Voit myös varata kirjat jo etukäteen paikalle. Kirjavarauksia otetaan vastaan sekä puhelimitse että sähköpostilla.

Puhelinnumerot: 029 509 5868, -5468, -5865

Sähköposti: library(at)prh.fi

Kattavan kausijulkaisukokoelman teollisoikeudellinen anti on edustava ja myös talouselämän, tekniikan eri alojen, kemian ja lääketieteen julkaisuja voit pyytää luettavaksi ja kopioitavaksi.

Patenttikirjaston palvelut ovat käytössäsi myös verkossa. Kirjatietokannasta näet uusimmat hankinnat ja lehtien linkkilistalta pääset tutustumaan lehtien sisällysluetteloihin ja ajankohtaisiin aiheisiin.

Asiakaspalvelupisteen työasemilla voit maksutta tutustua viraston monipuoliseen tietokantatarjontaan.

Kulku kirjaston palveluihin avautuu Sörnäisten rantatie 13 C:n ovesta. Tutustu tulo-ohjeisiin.

Tervetuloa!

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 18.12.2017