"Suomen Edison"

Eric Magnus Campbell Tigerstedt (1887-1925) oli lahjakas keksijä, joka patentoi keksintönsä paitsi Suomessa myös muualla maailmassa: Saksassa, Ranskassa, Englannissa, Tanskassa ja Amerikassa.

Tigerstedt oli edelläkävijä muun muassa äänielokuvan kehittäjänä. Hänen patenttisalkkunsa sisälsi keksintöjä äänten tallentamiseen filminauhoille ja äänitehon vahvistamiseen kaiuttimissa ja kuulolaitteissa. Elokuvakeksinnöt ajoittuvat vuosille 1912-1924. Keksintöjen läpimurtoa viivästytti tuolloin sekä maailmansota että elokuvateollisuuden taloudellinen varautuneisuus.

Taskupuhelin vuodelta 1917

Tigerstedtin keksinnöt ovatkin herättäneet huomiota enemmän jälkikäteen kuin hänen elinaikanaan. Hän ei koskaan ennättänyt saavuttaa suurta tunnustusta tai taloudellista menestystä lukuisista patenteistaan huolimatta. Jo vuonna 1913 hän teki onnistuneita televisiokokeiluja ja Tigerstedtin taskukokoa oleva kuulopuhelin sai patentin Tanskassa vuonna 1917. Hyvällä syyllä häntä voidaan näin pitää myös ensimmäisen kännykän keksijänä.

Lommetelefon og -mikrofon

Tigertedtin patentteja Espacenet -tietokannassa

"Keksittävien keksintöjen keksittävin keksintö on keksiä keksintö"

Insinööri Tuomas "Tommo" Vohlonen oli intohimoinen keksijä. Otsikossa on kirjattuna hänen mottonsa, jota hän todellakin noudatti koko ikänsä.

Hän keksi laitteita suksisiteistä laikutuskoneeseen ja viljanlajittelijasta bussoliin ja kompassiin. Hän kehitteli myös menetelmää nopeaan lukemiseen ja luetun muistamiseen. Suksiside Voitto oli alun perin nuorisolle tarkoitettu suksiside, Vohlosen työpajasta sekin.

Vohlonen teki uransa aikana useita parannuksia kompassiin. Nestekompassissa magneettineula nesteineen on kokonaan suljettu umpinaiseen selluloidirasiaan. Rasian osat on kiinnitetty toisiinsa liimaamalla tai juottamalla saumat kiinni.

Marssikompassi, kuva on Luston, Suomen Metsämuseon kokoelmasta

Marssikompassin nimellä kulkenut nestekompassi oli Suomen armeijan käytössä sodan aikana ja sotien jälkeen suunnistajien ja eränkävijöiden tiennäyttäjänä.

Vohlonen oli syntynyt syyskuussa vuonna 1877. Hänen perustamansa Suunto Oy jatkaa edelleen toimintaansa.

Tuomas Vohlosen patentteja (pdf, 0,03 Mt)
Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 27.02.2018