Nordic Smart Government 3.0

Nordic Smart Government (NSG) 3.0 oli pohjoismaisten kaupparekisterien hanke, jossa edistettiin taloustiedon automatisointia ja hyödyntämistä yritysten kesken ja yrityksiltä viranomaisille.

Hanke alkoi kesäkuussa 2018 ja päättyi syksyllä 2020.

Kaupparekisterien lisäksi hankkeeseen osallistui muita viranomaisia sekä yrityksiä ja järjestöjä. Suomesta mukana olivat PRH:n ohella Verohallinto, Valtiokonttori ja Tilastokeskus.

Hanketta rahoitti pohjoismaisen ministerineuvoston yhteydessä toimiva Nordic Innovation.

Visio ja tavoitteet

Hankkeessa selvitettiin, miten taloustiedot saataisiin liikkumaan järjestelmästä toiseen yhdenmukaisina, koneluettavina ja reaaliajassa yritykseltä toiselle ja yrityksiltä viranomaisille.

Taloustietoja ovat esimerkiksi tiedot liiketapahtumista ja tilinpäätöstiedot. Esimerkiksi kuitit ja laskut tarvitaan sähköisessä muodossa verkkolaskuina ja e-kuitteina, jotta tietojen vaihto toteutuisi automaattisesti.

Visiona on pohjoismaiden yhteinen reaaliaikaisen taloustiedon alue, joka keventäisi etenkin pienten ja keskisuurten yritysten hallinnollista taakkaa.

Reaaliaikatalous helpottaa pk-yritysten arkea ja säästää rahaa

Reaaliaikatalous eli taloushallinnon digitalisointi helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten arkea ja säästää rahaa. Hankkeen arvion mukaan kaksi miljoonaa pohjoismaista pk-yritystä säästävät 500 miljoonaa euroa vuoteen 2025 mennessä, jos ne hyödyntävät sähköisiä liiketoimintatietoja ja taloushallinnon palveluja. Tutustu reaaliaikatalouteen pk-yrityksen näkökulmasta katsomalla video PRH:n YouTube-kanavalla.

Pohjoismaiset elinkeinoministerit hyväksyivät 1.9.2020 hankkeen tekemän toimintasuunnitelman reaaliaikatalouden toteuttamiseksi Pohjoismaissa. Lue lisää toimintasuunnitelmasta tiedotteesta.

Hankkeen päätöstilaisuuden tallenne

Nordic Smart Government 3.0 -hankkeen päätöstilaisuus pidettiin verkkotilaisuutena 1.12.2020. Katso tallenne PRH:n YouTube-kanavalla.

Ajankohtaista hankkeesta

Pohjoismaihin yhteinen reaaliaikatalous: Taloushallinnon digitalisoinnilla helpotetaan pk-yritysten arkea (2.9.2020)

NSG teemana Aalto-yliopiston Digitalism Challengen 2019 kurssilla: Aalto-yliopiston uutinen aalto.fi-sivuilla (4.12.2019)

Kuittien digitalisaatio vauhdittaa reaaliaikaiseen talouteen siirtymistä - valtio siirtyy sähköiseen kuittiin 2025 mennessä (17.9.2019)

Nordic Smart Government -hanke vastaa hallitusohjelman tavoitteisiin taloustiedon hyödyntämisestä (10.6.2019)

Suomen ensimmäinen sähköinen tilinpäätös rekisteröity kaupparekisteriin (29.4.2019)

Yritykset ja viranomaiset kokeilevat sähköisen tilinpäätöksen käyttöä (1.4.2019)

Lisätiedot

Siirry nordicsmartgovernment.org-sivuille lukemaan lisää englanniksi.

Hankejohtaja
Franck Mertens
puh. 029 509 5212
etunimi.sukunimi@prh.fi

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 08.01.2021