Hyödyllisyysmalli numero 12 000

"Pikkupatentin" saa nopeasti ja edullisesti

Hyödyllisyysmallirekisterin numerolle 12 000 merkittiin 16. maaliskuuta keksijä Mikko Haapasen kehittämä kiinnitettävä liukueste jalkineeseen. Hakemus jätettiin PRH:hon lähes päivälleen neljä kuukautta aikaisemmin. Hyödyllisyysmallin takaama suojaoikeus antaa sekä keksijälle että hänen nyt etsimälleen yhteistyökumppanille vahvan selustatuen, kun edellytysten mukaisesti tavoitteena on keksinnön teollinen toteuttaminen ja kaupallistaminen.

Kiinnitettävä liukueste jalkineeseen on keksintönä juuri sellainen mekaaninen ratkaisu, jonka suojaamiseen hyödyllisyysmalli sopii erittäin hyvin. Konkreettisen laitteen tai tuotteen lisäksi keksintö voi olla myös kemiallisten aineiden seos, lääkeainekoostumus tai vastaava.

Hyödyllisyysmalli on patenttia nopeampi ja halvempi tapa hankkia yksinoikeus keksinnön ammattimaiseen hyödyntämiseen. Kilpailullisilta suojavaikutuksiltaan hyödyllisyysmalli on suoja-aikanaan patentin veroinen.

Suojaksi yksinkertaisille laite- ja tuotekeksinnöille

Kuvassa keksijä Mikko Haapanen ja asiamies Juha-Matti Aalto Seppo Laine Oy:stä.

Laki hyödyllisyysmallioikeudesta hyväksyttiin vuonna 1991 täyttämään patenttisuojan ja mallisuojan välinen aukko. Rekisteröinti numero 1 tehtiin seuraavana vuonna.

– Hyödyllisyysmallihakemuksen tekeminen on selkeää, koska hakemukseen ei tarvitse kirjoittaa pitkiä selityksiä. Suojavaatimusten kirjaaminen riittää. Toisaalta hakemusta tehtäessä pitää olla hyvin tietoinen siitä, mitä tunnettua tekniikkaa alalla on, koska PRH ei tee kuin erillispyynnöstä hyödyllisyysmallihakemukseen liittyvän tutkimuksen. Nyt olimme molemmat keksijän kanssa hyvin perillä asioista.

Olemme tehneet yhteistyötä useamman vuoden, kertoo eurooppapatenttiasiamies Juha-Matti Aalto Seppo Laine Oy:stä.

Aallon mielestä näytti selkeästi siltä, että liukuesteen keksinnössä ollaan pioneereja ja että keksijä oli ratkaissut keksintönsä aikaisemmasta poikkeavalla tavalla. Lisävarmuutta toi asiaan se, että noin vuosi aiemmin oli tehty yhdessä samaan tekniikkaan liittyvä patenttihakemus.

Rekisteröityyn hyödyllisyysmalliin liittyvä etuoikeusvuosi antaa mahdollisuuden jatkaa hyödyllisyysmallihakemus ulkomaille tai laajentaa se patenttihakemukseksi. Hyödyllisyysmallin suoja-aika on neljä vuotta. Sitä voidaan jatkaa kahdesti yhteensä korkeintaan 10 vuodeksi hakemispäivästä alkaen.

Keksijä tarvitsee luottamuksellista verkostoa

Idea kiinnitettävästä liukuesteestä jalkineeseen ehti pyöriä Mikko Haapasen mielessä viitisen vuotta yhdessä muiden turvatekniikkaan ja esimerkiksi pelastustoimeen liittyvien ideoiden kanssa. Kuntoutuslääkärinä toimiva yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri on ilmentänyt keksijän lahjojaan myös kirjoittamalla jännitysnovelleja ja vitsikirjan.

– Ei keksijän työ helppoa ole. Perustaju keksinnön toimivuudesta pitää olla, mutta toteuttaminen vie voimia. Liukuesteessä erityisesti se, mitkä materiaalit voisivat oikeasti toimia, pisti etsimään tietoa aina lukion kemian ja fysiikan kirjoista alkaen. Ideaa on pidetty hyvänä. Toivon, että keksintö siirtyy käytäntöön. Parhaina päivinä uskon jopa niin käyvän, nauraa keksijä.

Teksti: Marjo Rautvuori
Kuva: Peik Hovi

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 18.04.2018