Muotoilija: Älä unohda mallisuojaa

Apple osoitti muutama vuosi sitten, kuinka merkittävä kilpailukeino mallisuoja voi tehokkaimmillaan olla. Apple onnistui suojaamaan älypuhelimen muodon, jossa nelikulmaisen puhelimen kaikki kulmat on pyöristetty yhdenmukaisesti ja näyttö sijaitsee suunnilleen keskellä puhelinta. Mallisuojan kiertämiseksi Samsungin täytyi tuoda markkinoille puhelin, jossa kulmien pyöristykset olivat keskenään erilaisia ja näytön reunukset eri paksuiset eri puolilla. Tätä lakimiesten määräämää muotoilua pidettiin esteettisesti varsin epäonnistuneena.

Jotta suomalaiset muotoilijat pystyisivät hyödyntämään mallisuojan tuomia mahdollisuuksia täysimääräisesti, PRH on järjestänyt keväällä 2018 kaksi kansainväliseen mallisuojaan keskittyvää seminaaria. Helmikuussa käsiteltiin mallioikeuksien kansainvälistä rekisteröintijärjestelmää eli Haagin mallioikeusjärjestelmää ja huhtikuussa keskityttiin USAn käytäntöihin.

Helmikuussa pääpuhujana toimi Päivi Lähdesmäki, joka työskentelee Genevessä Maailman henkisen omaisuuden järjestössä (WIPO) Haagin järjestelmän kehitystä ja edistämistä hoitavan osaston johtajana. Päivi Lähdesmäki työskentelee uusien jäsenmaiden liittymisprosessien parissa ja neuvottelee tulevien jäsenten kanssa. Haagin mallioikeusjärjestelmällä tavoitetaan mallien rekisteröimiseen maailmanlaajuista järjestelyä, joka tarjoaa hallinnollisesti helpon, joustavan ja kustannustehokkaan tavan hakea ja ylläpitää mallioikeussuojaa useassa eri maissa.

Haagin järjestelmän kautta voi hakea rekisteröintiä malleille 65 eri maassa sekä Euroopan unionissa ja Afrikan henkisen omaisuuden järjestössä OAPI:ssa. Järjestelmän uusimpana jäsenenä mukaan on tulossa Venäjä, joka liittyi Haagin järjestelmään 28.2.2018 alkaen. Valitettavasti sellaisia suomalaiselle liike-elämälle tärkeitä maita kuten Kiina, Kanada, Australia ja Taiwan kuitenkin vielä puuttuu Haagin järjestelmästä.

Huhtikuussa USAn järjestelmää hakijan näkökulmasta kuvasi usalainen teollisoikeusasiamies Robert Michal Carter, Deluca, Farrell & Schmidt LLP -asiamiestoimistosta. Hänkin korosti mahdollisuutta käyttää Haagin järjestelmää, mutta korosti että, kukin maa tutkii mallin rekisteröitävyyden oman lainsäädäntönsä mukaisesti. Näin ollen usalaisten käytäntöjen tunteminen on tärkeää myös Haagin järjestelmää käytettäessä.

Robert Michal ei myöskään rajoittanut esitystään pelkästään mallisuojan hakemiseen, vaan kävi läpi myös menettelytavat, joita pitää noudattaa, jos joku loukkaa suojattua mallia. Kaiken pohjana on 1800-luvun lopulla annettu USAn korkeimman oikeuden päätös, että loukkaavan tuotteen ei tarvitse olla jokaista yksityiskohtaa myöten sama kuin myönnetyssä mallissa on esitetty. Kriteeri onkin se, sekoittaisiko tavanomainen tarkkailija, joka käytännössä tarkoittaa normaalia kuluttajaa, tuotteet toisiinsa.

Miten malleja voi tutkia etukäteen?

Tutustu mallitietokantoihin

Hae hyvät neuvot

  • asiakasneuvonta 029 509 5855
  • s-posti: neuvonta.malli (at) prh.fi

Teksti: Jorma Lehtonen


Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 18.04.2018