Patenttiasiamiesyhdistys ja PRH

Yhteistyö sataa asiakkaan laariin

Kuvassa Markku Simmelvuo Markku Simmelvuo, SPAY:n puheenjohtaja

Ennakoitavuus, laatu ja kustannustehokkuus ovat avainsanoja, kun Suomen Patenttiasiamiesyhdistyksen (SPAY) puheenjohtaja Markku Simmelvuo miettii yhdistyksen ja PRH:n yhteistyön tärkeimpiä saavutuksia. Vuosia jatkunut avoin yhteistyö sataa suoraan asiakkaan laariin.

Suomalaisista patenttihakemusten yhteydessä tehtävistä uutuustutkimuksista nopeasti saatava tieto keksinnön patentoitavuudesta on Simmelvuon mukaan merkityksellistä kaikille, mutta erityisesti kansainvälistä patenttia hakeville asiakkaille.

– Ajallisen nopeuden mahdollistaa se, että PRH:ssa on omalle asialleen omistautuneita ammattilaisia ja toisaalta asiamiesten tekemien hakemusten tutkiminen on tehokasta, kun muodollisuuksiin ei tarvitse kiinnittää huomiota. Hyvän yhteistyön ansiosta asiamiehet pystyvät tekemään oikeanlaisia hakemuksia ja Suomesta saa vahvoja suojia. Vältytään turhalta työltä ja toiminta on kustannustehokasta.

Mieluista ja mielekästä yhteistyötä

Papula-Nevinpatin toimitusjohtajana työskentelevä Markku Simmelvuo tuli alalle 24 vuotta sitten ja oli nuorena patenttiasiamiehenä paljon tekemisissä PRH:n kanssa.

– Toiminta on kehittynyt ja yhteistyö vahvistunut pääjohtajatasolta asti. Virastosta löytyy todellista yhteistyötahtoa ja palvelualttiutta. Patenttiasiamiehille yhteistyö on mieluista ja mielekästä. Olemme mielellämme mukana kehittämässä koko suomalaista teollisoikeusalaa, sanoo Simmelvuo.

Kontaktitoimikunnat ovat konkreettinen yhteistyöfoorumi, jossa ovat edustettuina niin virasto, hakijat kuin asiamiehet.

– Käymme avointa keskustelua tulkinnoista ja käytännön asioista, valmisteilla olevista, tulevista ja jo tapahtuneista muutoksista. Tuntuu, että mielipiteitämme arvostetaan ja ne huomioidaan ja että palautetta todella kuunnellaan.

Luota suojausasioissa asiantuntijaan

Suomalaisyrityksiä Simmelvuo pitää rohkeina etsimään tietoa ja kysymään suojausasioista.

– PRH:n asiantuntijat ovat kiertäneet kentällä ja yhteistyössä olemme järjestäneet joitakin seminaarejakin. Toivomme, että perusviesti olisi kaikille selvä: Aina uuden ratkaisun äärellä oltaessa on mietittävä, olisiko jotain suojattava. Mitään ei pidä julkistaa ennen kuin on päätetty mahdollisista suojauksista.

Toinen Simmelvuon neuvo on, ettei patentti-, tavaramerkki- tai mallihakemusta kannata lähteä tekemään itse.

– Korjaaminen on erittäin vaikeaa, jopa mahdotonta. On nähty, että jos keksintö on tullut julkiseksi, ei kunnon suojaa saa, vaikka tekisi mitä temppuja. Tehokkainta on kääntyä heti alussa asiantuntijan puoleen. Kustannuksia on turha pelätä. Ensimmäinen konsultaationeuvottelukin on usein maksuton.

Suomen Patenttiasiamiesyhdistys on vuonna 1928 perustettu Suomen teollisoikeuksien ammattilaisten yhdistys. Jäseninä on suurin osa jäsentoimistoissa työskentelevistä alan ammattilaisista. Täysjäseneltä vaaditaan alalta kuuden vuoden työkokemus ja akateeminen loppututkinto.

Teksti: Marjo Rautvuori
Kuva: Papula-Nevinpat

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 18.04.2018