Tatu ja Patu

Uteliaisuus ajaa veljeksiä keksijöiksi

Kirjailijat Aino Havukainen ja Sami Toivonen

Tatu ja Patu ovat Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luoma Outolan tunnetuin veljespari. Näiden kävelevien uteliaisuuksien kummallisia edesottamuksia on saatu seurata jo kahdessakymmenessä kirjassa. Monenlaisten touhujensa lomassa veljekset ovat päässeet kokemaan myös tutkijan ja keksijän kiehtovaa ja karua arkea.

Kirjailijoiden laskujen mukaan Tatu ja Patu ovat tehneet 37 keksintöä. Ne ovat syntyneet normaalin ideointiprosessin tuloksena.

– Aivoriiheilemme heittäen mitä hölmöimpiä ideoita, yhdistelemme asioita, haemme ja haemme. Samanlainen luomisprosessi koskee koko kirjaa. Ensin pitää jaksaa vääntää aika iso läjä huonoja ja väsähtäneitä ideoita, jotta lopulta toivottavasti syntyy joku helmi. Harvoin hyvät ideat tulevat suoraan ja helposti. Jostain pitää vaan aina aloittaa ja sitten puurtaa, kunnes syntyy joku oikeasti hyvä idea, johon olemme tyytyväisiä.

Outolalaisia ratkaisuja arjen ongelmiin

Tatun ja Patun ihmeellinen joulu

Tatu ja Patu saavat erilaisia rooleja, jos niille on kerronnassa tarvetta.

- Menemme aina aihe ja ideat edellä. Hahmojen perusluonne on utelias, kokeilunhaluinen ja helposti innostuva. On luontevaa, että meidän maailmaamme tutustuessaan he ottavat toisinaan tutkijan tai keksijän roolin. Tatun ja Patun tarjoaman outolalaisen perspektiivin avulla voimme käsitellä tuttujakin aiheita tuoreesti ja omaperäisesti. Tavoitteena on keksiä laitteita, joissa on sopiva sekoitus absurdiutta ja arkisuutta.

Ensimmäinen Tatu ja Patu -kirja ilmestyi vuonna 2003. Sitä ennen touhuveljekset olivat esiintyneet neljässä Veera-kirjassa.

– Vuonna 2004 ilmestyneen Tatu ja Patu päiväkodissa -kirjan hieman arkisemman kuvaston jälkeen halusimme tehdä puhdasta fantasiaa. Tatun ja Patun mielikuvituksesta kummunneet keksinnöt olivat vastaus siihen. Syntyi suosituksi noussut kirja Tatun ja Patun oudot kojeet. Veljekset ovat hyvin ratkaisukeskeisiä. He tekevät keksintöjä, joiden uskovat auttavan muita. Monesti keksinnöt kuitenkin tarjoavat ratkaisuja ongelmiin, joita ei ole olemassa muualla kuin Tatun ja Patun omassa päässä.

Keksintöjen kautta voi oppia monenlaista

Kirjailijat eivät ole tutustuneet varsinaisesti keksijän työhön Tatun ja Patun keksintöjä miettiessään, eivätkä kirjat käsittele keksimistä sinänsä.

– Keksinnöt ovat tapa käsitellä jotain muuta asiaa. Niiden kautta on myös mahdollista opettaa, esimerkiksi keksintöjen historian avulla koko ihmiskunnan historiaa. Hölmöjen keksintöjen kautta voi myös hieman nauraa ihmisten tarpeelle kehitellä kaikennäköistä outoa ja joskus turhaakin tavaraa.
Ylivoimaisesti kommentoidun ja suosituin Tatun ja Patun keksintö on aamutoimet automatisoiva Aamutoimiautomaatti. Sellaisen kirjailijat itsekin haluaisivat kotiinsa.

Outooppinen ylitila selittää sinnikkään yrittämisen

Kirjailijoiden oma keksintöihin liittyvä suosikkijuttu menee Tatun ja Patun keksijyyden ytimeen. Veljekset joutuvat nimittäin toisinaan outooppiseen ylitilaan, johon liittyy kroonisesti laajentunut mielikuvitus sekä poikkeuksellisen suurelle aivoalueelle levinnyt kekseliäisyys.

– Tilaan langetessaan he uppoutuvat keksimiseen uskomattomalla vimmalla ja innolla eivätkä anna periksi ennen kuin kulloiseenkin ongelmaan on löytynyt ratkaisu konkreettisen keksinnön muodossa. Valitettavasti välillä he lipsahtavat outooppiseen YLIylitilaan, jonka kourissa he tuottavat täysin käyttökelvottomia ideoita ja ikävä kyllä myös toteuttavat ne. Keksinnöt päätyvät suoraan roskalavalle.

Tatun ja Patun oman tatentti- ja patenttitoimiston myöntämien tatenttien ja patenttien määrää kirjailijat eivät tiedä. He kuitenkin arvelevat, että mahdollisesti niitä on myönnetty kaikille keksinnöille. PRH:n myöntämiä patentteja ei ole, joskaan ei yhtään hakemustakaan ole vielä lähetetty.

Teksti: Marjo Rautvuori
Kuva: Otava/Pekka Holmström

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 10.12.2018