LEI-tunnus sai yritykset liikkeelle

Kuva: Shutterstock
Jo yli 21 000 suomalaisella yrityksellä ja yhteisöllä on PRH:n myöntämä LEI-tunnus. Yritys pitää LEI-tunnuksensa voimassa maksamalla vuosimaksun ja pitämällä tiedot ajan tasalla.

LEI (Legal Entity Identifier) tarvitaan, jos yritys tai yhteisö tekee kauppoja pörssiosakkeilla, ETF-rahasto-osuuksilla tai muilla pörssinoteeratuilla arvopapereilla tai johdannaisilla. LEI-tunnusta voi hakea PRH:lta suomalainen yritys tai yhteisö, jolla on Y-tunnus.

Hakemusvyörystä tasaiseen tahtiin

Vaatimus LEI-tunnuksesta perustuu EU:n arvopaperilainsäädäntöön, jonka muutokset tulivat voimaan kesällä ja syksyllä 2017. Silloin PRH:een tulleiden LEI-hakemusten määrä lähti rajuun nousuun.

Suurin hakemusvyöry koettiin lokakuussa 2017, kun hakemuksia saapui kuukaudessa yli 4 500. Syksyn ja talven 2017 jälkeen hakemusten määrä tasaantui. Tällä hetkellä LEI-hakemuksia tulee PRH:een noin 300 kuukaudessa. On odotettavissa, että hakemusmäärät pysyvät samanlaisina.

Huippukuukausista vähentyneen hakemusmäärän vuoksi LEI-tunnus myönnetään pääsääntöisesti muutaman päivän sisällä, jos hakemuksessa on kaikki tarvittavat tiedot.

Aiempaa edullisemmat hinnat

LEI-tunnuksen hakeminen ja uudistaminen on maksullista. PRH ja muut LEI-tunnusten myöntäjät päättävät itse perimistään maksuista, mutta niiden on perustuttava kustannusvastaavuuteen.

Ennakoitua suuremman hakemusmäärän ja kustannusvastaavuuden vuoksi PRH alensi LEI-tunnuksen hakemisen ja uudistamisen maksuja vuoden 2017 joulukuussa.

Joillekin asiakkaille pakollinen LEI-tunnus on tullut yllätyksenä, mutta maksujen alentaminen oli asiakkaiden kannalta myönteinen muutos.

Ajantasaiset tiedot rekisteriin: ilmoita emoyhteisötiedot 27.9. mennessä

LEI-tunnus pysyy voimassa, kun maksaa vuosimaksun ja pitää tiedot ajan tasalla.

PRH:lta tunnuksen ennen 27.9.2017 saaneiden yritysten ja yhteisöjen täytyy lisäksi ilmoittaa tiedot kirjanpidollisista emoyhteisöistään tai niiden puuttumisesta. Nämä tunnusten haltijat eivät joutuneet ilmoittamaan emoyhteisöjen tietoja silloin, kun hakivat tunnusta.

Kaikki eivät ole vielä ilmoittaneet emoyhteisötietoja, ja siksi PRH on passivoinut osan tunnuksista. Tällä hetkellä passivointiuhan alla on vielä noin 200 yritystä ja yhteisöä, jotka pyynnöistä huolimatta eivät ole ilmoittaneet emoyhteisötietoja. Niillä on nyt syyskuun loppuun asti aikaa päivittää emoyhteisöjen tiedot. Sen jälkeen PRH passivoi niiden tunnukset.

LEI-tunnuksen avulla on tarkoitus parantaa rahoitusmarkkinoiden läpinäkyvyyttä, ja PRH on mukana toteuttamassa tätä tavoitetta ylläpitämällä mahdollisimman ajantasaista LEI-rekisteriä.

Lisätietoja:


Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 24.09.2018