EU:n tietosuoja-asetus vahvisti rekisteröidyn oikeuksia

PRH:n tavoitteena on, että tiedot ovat oikein ja ajantasaisia

Bild: Shutterstock
PRH tarkensi omia käytäntöjään toukokuussa voimaan astuneen EU:n tietosuoja-asetuksen johdosta.

Tietosuoja-asetus korostaa tarvetta pitää rekisterien tiedot oikeina ja ajantasaisina. Ensisijaisesti yritysten ja yhteisöjen on huolehdittava siitä, että uudet henkilöt ja vanhojen erot ilmoitetaan kaupparekisteriin mahdollisimman pian. Ellei yritys tee tätä, rekisteröity henkilö itse voi tehdä oman eron ilmoituksen. Jokaisella rekisteröidyllä on muutenkin oikeus saada virheelliset ja vanhentuneet tiedot korjatuiksi.

Jokainen rekisteröity voi helposti ja maksutta tarkastaa, mitä hänestä on merkitty PRH:n pitämiin rekistereihin.

Toimi näin

Kaupparekisteriin merkittyjen tietojen tarkastaminen onnistuu nopeimmin viranomaisten yhteisessä Suomi.fi-palvelussa. Kun kirjaudut palveluun, saat nähtäville voimassa olevat, kaupparekisteriin merkityt roolisi. Kirjautumiseen tarvitset joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin.

Voit myös tehdä PRH:lle kirjallisen pyynnön omien rekisteritietojesi tarkastamiseksi. Voit lähettää sen joko kirjeitse, suojatulla sähköpostilla tai käymällä PRH:n asiakaspalvelussa Helsingissä. Tämä koskee myös muita PRH:n pitämiä rekistereitä – kuten yhdistys- ja säätiörekisteriä. Lue tarkemmat ohjeet PRH:n verkkosivulta.

Jos sinut on merkitty rekisteriin aiheettomasti - esimerkiksi hallituksen jäseneksi tai yhtiön edustajaksi - ilman että olisit antanut suostumustasi valintaan, voit pyytää PRH:ta oikaisemaan tiedon. Tarkemmat ohjeet oikaisupyynnön tekemisestä löytyvät PRH:n verkkosivulta.

Haluatko tietää lisää, miten PRH käsittelee henkilötietojasi? Tutustu PRH:n pitämien rekistereiden tietosuojaselosteisiin.

Oma eron ilmoittaminen on maksutonta

PRH:n kannalta on tärkeää, että henkilömuutokset ilmoitetaan rekisteriin mahdollisimman nopeasti. Tämän vuoksi myös rekisteröity itse voi ilmoittaa omasta erostaan, jos yhtiö on laiminlyönyt muutosilmoituksen tekemisen.

Omaa eroa koskevan ilmoituksen voit tehdä netissä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa tai erillisellä paperilomakkeella. Ilmoituksesta ei peritä käsittelymaksua.Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 24.09.2018