LEI-tunnuksen haltija - päivitä tiedot

LEI-tunnusta hakevien ja tunnuksen ennen 27. syyskuuta 2017 saaneiden täytyy ilmoittaa tiedot emoyhteisöistään tai tietojen puuttumisesta.

Johtaja Liisa Räsänen, PRH (kuva: Juha Rahkonen)

Kun yritys tai yhteisö hakee LEI-tunnusta, sen täytyy vastata kysymyksiin suorasta ja ylimmästä kirjanpidollisesta emoyhteisöstä.

Ennen 27. syyskuuta 2017 LEI-tunnuksen saaneen yrityksen tai yhteisön täytyy myös käydä päivittämässä emoyhteisön tiedot tai tieto niiden puuttumisesta. Tietojen päivittäminen sisältyy LEI-vuosimaksuun.

- Emoyhteisön tietojen päivittäminen on tärkeää, sillä LEI-tunnusta ei voi muuten uudistaa, kertoo johtaja Liisa Räsänen PRH:sta.

Ennen tietojen päivitystä kannattaa käydä ytj.fi-sivujen yrityshaussa katsomassa, milloin yrityksesi tai yhteisösi LEI-tietoja on viimeksi päivitetty (katso kuva alla).

Emoyhteisöjen tiedot päivitetään täyttämällä hakemus PRH:n LEI-palvelussa (katso kuva alla).

Mitä emoyhteisöjen tietoja ilmoitat?

LEI-tunnuksen haltijan emoyhteisöstä ilmoitat nimen ja Y-tunnuksen tai yhteystiedot sekä emoyhteisön mahdollisen LEI-tunnuksen.

Lisäksi ilmoitat emoyhteisön ja LEI-tunnuksen haltijan välisen konsernisuhteen alkamisajankohdan ja sen, mihin ajankohta perustuu (esimerkiksi tilikauteen).

Emoyhteisön käyttämät tilinpäätösstandardit ja emoyhteisön omistusosuus LEI-tunnuksen haltijasta täytyy myös ilmoittaa.

Lisäksi kerrot, millaisia asiakirjoja lähetät PRH:lle todistaaksesi LEI-tunnuksen haltijan suhteen emoyhteisöön.

- Paras asiakirja konsernisuhteen todistamiselle on konsernitilinpäätös, Liisa Räsänen neuvoo.

Entä, jos emoyhteisöjä ei ole?

Jos yritykselläsi tai yhteisölläsi ei ole suoraa kirjanpidollista emoyhteisöä, vastaa "En", kun palvelu kysyy, "Ilmoitatko suoran kirjanpidollisen emoyhteisön tiedot?".

Sen jälkeen valitset syyn, miksi et ilmoita. Esimerkiksi jos LEI-tunnusta hakevan tai tietoja päivittävän yhteisön omistavat vain yksityishenkilöt, valitset syyksi "Yksityishenkilöt omistavat yhteisön".

Jos ylintä kirjanpidollista emoyhteisöäkään ei ole, vastaa "Kyllä" kysymykseen "Onko ylin emoyhteisö sama kuin suora?".


Neuvonta LEI-tunnusasioissa:

Kaupparekisterin neuvonta
ma - pe klo 9.00 - 16.15
puh. 029 509 5900
s-posti: neuvonta.kaupparekisteri(a)prh.fi

Käy ensin ytj.fi-sivujen yrityshaussa katsomassa, milloin yrityksesi tai yhteisösi LEI-tietoja on viimeksi päivitetty. Pääset yrityshakuun klikkaamalla kuvaa.


Päivitä emoyhteisöjen tiedot PRH:n LEI-palvelussa: https://epalvelut.prh.fi/lei/fi/. Pääset palveluun klikkaamalla kuvaa.
Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 17.11.2017