Onko LEI-tunnus vielä hankkimatta?

Käykö yrityksesi tai yhteisösi kauppaa vaikkapa pörssiosakkeilla, ETF-rahastoilla tai johdannaisilla? Silloin teillä on jo kiire hankkia LEI-tunnus.

LEI-tunnus tarvitaan mm. pörssiosakkeiden kauppoihin. Kuva: Shutterstock

LEI-tunnus vaaditaan johdannaiskauppoihin jo 1. marraskuuta 2017 alkaen. Pörssiosakkeiden, ETF-rahastojen osuuksien ja muiden pörssinoteerattujen rahoitusvälineiden kauppoihin tunnus vaaditaan 3. tammikuuta 2018 alkaen. Vaatimukset perustuvat EU:n arvopaperilainsäädäntöön.

Mihin sitä tarvitaan?

LEI-tunnus vaaditaan esimerkiksi pörssiosakkeiden ostoon ja myyntiin tai muihin toimeksiantoihin. Yllämainittujen päivämäärien jälkeen pankit ja sijoituspalveluyritykset eivät ota vastaan toimeksiantoja yrityksiltä ja yhteisöiltä, joilta puuttuu LEI-tunnus. Pelkkään omistamiseen tunnusta ei tarvita.

LEI-tunnus vaaditaan pörssinoteerattujen rahoitusvälineiden kauppoihin. Sitä ei tarvita esimerkiksi tavallisten sijoitusrahastojen rahasto-osuuksien lunastukseen ja merkintään tai pörssissä noteeraamattomilla osakkeilla käytävään kauppaan.

Ketkä tarvitsevat?

LEI (Legal Entity Identifier) on kansainvälinen yhteisötunnus. Sen tarvitsevat yritysten lisäksi muut yhteisöt, kuten rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt. Yrityksellä tai yhteisöllä voi olla vain yksi LEI-tunnus.

Yksityishenkilöt eivät voi saada LEI-tunnusta.

Mistä sen saa?

Yritykset ja yhteisöt, joilla on suomalainen Y-tunnus, voivat hakea LEI-tunnusta PRH:lta sivuliikkeitä lukuun ottamatta.

Täytät tiedot netissä LEI-palvelun ennakkojulkaisussa. Sen jälkeen tulostat ja allekirjoitat hakemuksen ja lähetät sen PRH:een kirje- tai sähköpostissa.

Mitä maksaa?

Tutustu hinnastoon.

Lue lisää LEI-tunnuksen hakemisesta.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 20.11.2017