Nuoret keksijänerot jälleen liikkeellä

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) ja Aku Ankka -lehti järjestivät nyt toisen kerran Keksijänero-kilpailun alle 16-vuotiaille nuorille ja lapsille. Kilpailun teemana oli tällä kertaa digitaaliset, arkea helpottavat keksinnöt. Ehdotuksia tuli ympäri Suomen pohjoisesta etelään kaikkiaan 42 kpl. Keksijänero-kilpailun palkinnot jaettiin 15.1.2018 Sanomatalon Mediatorilla.

"Ehdotusten taso oli hyvä tänäkin vuonna. Ehdotukset liittyivät tyypillisesti nuoren keksijän arkiympäristöön kuten kotiin ja kouluun. Monet keksinnöt perustuivat laitteeseen, joka auttaa käyttäjää suoriutumaan arjen askareista. Digitaalisuus näkyi esimerkiksi laitteen kommunikoinnissa ja taustalla pyörivissä ohjelmissa. Joissakin käytetään selvästi jopa tekoälyä. Palkintoperusteina olleet omaperäisyys, hyödyllisyys, käytännöllisyys/käytettävyys ja uutuus näyttäytyivät etenkin palkittujen kohdalla. Osa ideoista on toteutettavissa lähes sellaisenaan, osa voi tuotekehittelyn jälkeen johtaa uusiin tulevaisuuden ratkaisuihin", toteaa PRH:n Patentit ja tavaramerkit -tulosalueen johtaja Jorma Hanski.

"Nuorten nerojen ehdotuksia oli mitä innostavin lukea! Erityisesti ilahduin monista oivaltavista nimistä, joilla keksijät olivat hengentuotteensa nimenneet", riemuitsee Aku Ankka -lehden päätoimittaja Aki Hyyppä.

Ehdotukset jaettiin kolmeen sarjaan osallistujien ikäluokkien mukaan. Kussakin sarjassa valittiin kolme voittajaa. Voittajakeksinnöillä haluttiin esimerkiksi auttaa kaikkia voimaan paremmin, helpottaa kaupassa käyntiä kiireessä, säätää vaatteen lämpötilaa ilmojen mukaan tai tehdä pulpetista digitaalinen.

Keksijänero-kilpailun voittajat


Keksijänero-kilpailun voittajat

Sarja 1: vuonna 2009 tai sen jälkeen syntyneet

Palkinto 100 euroa: Elsa Järvinen, Kirkkonummi: Ilomoottori
Palkinto 100 euroa: Joona Myyryläinen, Lappeenranta: Kraatzz-Kuumakinnas
Palkinto 100 euroa: Minea Tuomaala, Muhos: Robs


Sarja 2: vuonna 2008 - 2005 syntyneet

Palkinto 100 euroa: Isla Kallio ja Venla Sivill, Espoo: Shop Planet
Palkinto 100 euroa: Katri Hietala, Tornio: KuumaKalle
Palkinto 100 euroa: Sofia Kaukinen, Kirkkonummi: Muistamattomien muistikone


Sarja 3: vuonna 2004 - 2001 syntyneet

Palkinto 100 euroa: Joose Hentilä, Kempele: Näyttöpöytä
Palkinto 100 euroa: Aleksandra Niva ja Jenni Laitinen, Kouvola: LuTa lukatabletti
Palkinto 100 euroa: Juuso Pääkkö, Kärjenniemi: Hands-life


Erityispalkinto 100 euroa parhaasta nimiehdotuksesta:
Maria Myyryläinen, Lappeenranta: PIIP-tuoli
Keksijänero-kilpailulla haluttiin innostaa lapsia ja nuoria luovuuteen, kekseliäisyyteen ja aloitteellisuuteen sekä esittämään rohkeasti uusia digitaalisia keksintöjä ja ideoita.
Kekseliäisyys on suomalaisten vahvuus – myös lapsissa ja nuorissa.

Keksijänero-kilpailun ilmoittautumisaika oli 1.9. – 13.11.2017. Kilpailu on osa PRH:n työtä suomalaisten innovaattorien tukemiseksi. Aku Ankka on tunnetusti pitkään levittänyt patentti- ja IPR- tietoutta sekä edistänyt luovuutta ja on näin luonnollinen yhteistyökumppani kilpailun järjestämisessä.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 12.03.2018