IPRI 2018: Suomi omistusoikeuksien ykkösmaa

International Property Rights Index, IPRI, on fyysisen ja henkisen omaisuuden suojaamisen edunvalvontajärjestön Property Rights Alliancen vuosittain tekemä tutkimus, jossa mitataan omistusoikeuksien toimivuutta sekä oikeuksiin liittyvien järjestelmien luotettavuutta ja vakautta eri maissa.

Suomi sijoittui 125 maan välisessä vertailussa tänä vuonna 1. sijalle. Suomen jälkeen seuraaviksi kokonaistuloksissa sijoittuivat Uusi-Seelanti, Sveitsi, Norja, Singapore ja Ruotsi. Suomi oli ykkönen myös vuosina 2012-2014, ja otti nyt ykkössijan takaisin kolmen vuoden tauon jälkeen.

Ykkössijan varmisti Suomen korkeat pisteet maiden välisessä IPR-vertailussa patenttisuojan osalta, jossa Suomi arvioitiin selvästi muita kärkimaita paremmaksi. Sen sijaan tekijänoikeussuojan osalta Suomi jäi samalle tasolle mm. Ruotsin ja Norjan kanssa ja hieman Uuden-Seelannin jälkeen.

Tarkemmat tulokset maittain näet täältä

International Property Rights Index (IPRI)

International Property Rights Index on ainoa maailmanlaajuinen tutkimus, joka on omistettu yksinomaan henkisten ja fyysisten omistusoikeuksien mittaamiselle. Se julkaistiin nyt 11. kerran.

IPRI 2018 kattaa 125 maata, 98 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta ja 93 prosenttia maailman väestöstä. Se pitää sisällään kaikki omistusoikeusjärjestelmän keskeiset alueet: oikeudellisen ja poliittisen ympäristön, fyysisen omaisuuden omistusoikeudet sekä henkisen omaisuuden oikeudet: teollis- ja tekijänoikeudet.

Viimeisin raportti tuo esiin immateriaalioikeuksien suoran yhteyden taloudelliseen vaurauteen ja vakaaseen yhteiskuntaan. Lisäksi siinä tarkastellaan omistusoikeuksien ja muiden hyvinvointiin liittyvien taloudellisten ja sosiaalisten indikaattoreiden - sukupuolten tasa-arvon, yrittäjyyden, tutkimuksen ja kehityksen, inhimillistä kehityksen, kansalaisaktivismin ja digitaalisen yhteiskunnan kehitysasteen - välistä vahvaa suhdetta.

Lue koko raportti täältä


Lisätietoja

Teksti: Olli Ilmarinen ja Property Rights Alliance
Kuvat: Property Rights Alliance

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 10.09.2018