Miten teet edunsaajailmoituksen?

Tee maksuton edunsaajailmoitus sähköisesti YTJ-palvelussa viimeistään 1.7.2020. Ilmoittaminen on helppoa ja vie aikaasi vain muutaman minuutin.

Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi

  • hallituksen jäsen tai varajäsen
  • toimitusjohtaja
  • avoimen yhtiön yhtiömies
  • kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies
  • henkilö, joka on YTJ-palvelussa valtuutettu tekemään ilmoituksia yrityksen puolesta.

Asiamies voi myös tehdä ilmoituksen valmiiksi, ja yrityksen vastuuhenkilö käy allekirjoittamassa sen YTJ-palvelussa.

YTJ-palveluun kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin.

Varaa esille myös yrityksen Y-tunnus ja edunsaajien henkilötiedot, kuten suomalaiset henkilötunnukset. Jos edunsaajalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, liitä ilmoitukseen kopio hänen passistaan tai muusta henkilöllisyystodistuksesta.

Tee ilmoitus

1. Mene www.ytj.fi-sivuille ja klikkaa sivun yläreunasta "Kirjaudu palveluun". Kirjautumisen jälkeen paina linkkiä "Tosiasialliset edunsaajat (omistajat)".

2. Kirjoita Y-tunnus kenttään ja jatka. Aloita edunsaajatietojen ilmoittaminen ja anna ilmoituksen taustatiedot.

3. Valitse jompikumpi seuraavista:

  • Yrityksellä on edunsaajia.
  • Edunsaajia ei ole tai he eivät ole yrityksen tiedossa.

Edunsaaja on aina ihminen. Kun ilmoitat edunsaajia, paina seuraavaksi painiketta "Lisää edunsaaja". Anna edunsaajan henkilötiedot ja tiedot omistusoikeudesta tai äänimäärästä (vähintään 25,01 prosenttia) tai rastita, että hän käyttää muuta määräysvaltaa. Lue lisää uutiskirjeestämme: Kuka on edunsaaja?

4. Hyväksy, allekirjoita ja lähetä. Edunsaajailmoitus on maksuton. Allekirjoituksen yhteydessä voit valita, että jatkossa teet yrityksesi ilmoitukset kaupparekisteriin vain sähköisesti.

Tee ilmoitus YTJ-palvelussa, jonne kirjaudut ytj.fi-sivuilta.

Valtuuta asiamies

Tilitoimiston työntekijä tai muu asiamies voi allekirjoittaa ilmoituksen, jos hänelle on annettu valtuutus allekirjoittaa kaupparekisteri-ilmoituksia.

Yrityksen vastuuhenkilö, esimerkiksi hallituksen jäsen antaa valtuutuksen YTJ-palvelussa. Huomaa, että valtuutusta ei voi antaa Suomi.fi-palvelussa.

Lue ohje valtuuttamisesta ytj.fi-sivuilla.

Näin selvität, onko ilmoitus rekisteröity

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) lähettää ilmoituksen rekisteröinnistä edunsaajaotteen lisätietojen antajan tai yrityksen osoitteeseen.

Virre-tietopalvelussamme voit tarkistaa maksutta, onko yritykselle tai yhteisölle rekisteröity edunsaajia koskeva ilmoitus. Tee haku Virren aloitussivulla Y-tunnuksen perusteella. Tieto edunsaajailmoituksen rekisteröinnistä näkyy yrityksen tai yhteisön perustiedoissa. Siirry Virre-tietopalveluun.

Ohjeet ongelmatilanteisiin

Ilmoituksen allekirjoittajan henkilötunnus täytyy olla kaupparekisterissä. Lue ohje henkilötunnuksen ilmoittamisesta.

Poikkeustilanteissa edunsaajailmoitus täytyy tehdä paperilomakkeella. Lue ohje ilmoituksen tekemisestä paperilomakkeella.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 16.06.2020