Slush 2016 – vastassa pimeys ja täysi Messukeskus

Slush 2016, Euroopan suurin teknologia- ja kasvuyritystapahtuma, keräsi yhdeksättä kertaa yhteen startup-yritykset, kansainväliset vaikuttajat, sijoittajat ja median Helsinkiin pimeimpään vuodenaikaan marras-joulukuun vaihteessa.

Tapahtuma on saavuttanut vuosi vuodelta suuremmat mittasuhteet: tänä(kin) vuonna loppuunmyyty tapahtuma keräsi paikalle 17 500 osallistujaa. Itse tapahtuman lisäksi Slushin yhteyteen oli järjestetty noin 300 oheistapahtumaa Messukeskuksessa ja eri puolilla Helsinkiä.

Kokemuksia ja ajatuksia Slushista

Asiantuntijamme olivat mukana Slushissa sekä Team Finland -osastolla auttamassa asiakkaita ja vastaamassa näiden kysymyksiin että kiertämässä tapahtumassa ja tapaamassa startup-yrityksiä näiden omilla osastoilla.

Osastolla päivystäneistä asiantuntijoistamme kysyimme kokemuksia Olli Sieväseltä, joka vetää PRH:n patenttiasioiden neuvontapalvelua.

Olli: Miten luonnehtisit tapahtumaa ja sen antia PRH:n neuvontainsinöörin näkökulmasta - millaisia kysymyksiä osastolla sait vastattavaksesi?

Olli Sievänen, johtava neuvontainsinööri, PRH

"Osallistuin Slushiin ensimmäisen kerran 2014, jolloin tapahtuma oli Messukeskuksen toisessa kerroksessa. Väkeä oli jo tuolloin valtavasti, vaikkakin tämänvuotista selvästi vähemmän. Tapahtuma on vuosien mittaan myös monipuolistunut ja saanut useita rinnakkaistapahtumia.

Team Finland -osastolla tapasin useita IPR-asioista kiinnostuneita startup-yrittäjiä. Kysymyksiä tuli laidasta laitaan, mutta monia kiinnosti erityisesti kansainväliset patentti- ja tavaramerkkijärjestelmät ja niiden hyödyntäminen. Myös ohjelmistojen patentointi yleensä ja erityisesti ohjelmistopatentoinnin erot Euroopassa ja USA:ssa kiinnostivat."Yksi PRH:n startup-yritysten osastoja läpikäyneistä asiantuntijoistamme oli patenttitutkijamme Vilja Voutilainen. Vilja on myös ollut mukana aikaisemmin ja nähnyt koko joukon startup-yrityksiä Slushissa.

Vilja: Onko Slushissa mukana olevissa startupeissa tapahtunut muutosta sen suhteen, millaisen ja kuinka valmiin tuotteen kanssa he ovat siellä esillä?

"Kyllä. Palvelukonsepteissa oli mietitty aiempia vuosia tarkemmin ansaintalogiikkaa, asiakaskokemusta ja brändäystä. Lisäksi esillä olleet tuotteiden prototyypit vaikuttivat lähes myyntivalmiilta, huomiota oli kiinnitetty erityisesti sekä käytettävyyteen että muotoiluun."

IP eli aineeton omaisuus ja IPR eli omaisuuden suojaaminen aineettomin oikeuksin ovat erittäin tärkeitä juuri startupeille, jotka eivät useinkaan omista yhtään mitään muuta.

Kuinka hyvin IPR näkyi Slushissa mukana olleissa startupeissa?

"Muutama vuosi sitten vain harvoilla tapaamistani startup-yrittäjistä oli yleiskäsitystä IPR-asioista. Nyt monilla oli internet-osoitteen lisäksi vähintään rekisteröity tavaramerkki. Oli mukava huomata, että tänä vuonna useat startupit olivat patenttihakemusten ohella hakeneet myös mallisuojaa tuotteidensa muotoilulle."

Kaiken kaikkiaan Slush on tapahtuma, jossa on hyvä olla mukana. Jos nimittäin et ole, menetät mahdollisuuden olla osa yhtä Pohjois-Euroopan merkittävimmistä yritystapahtumista.

Patentti- ja rekisterihallitus oli mukana osastolla neljättä kertaa yhdessä muiden Team Finland -organisaatioiden kanssa. Itse päätapahtuman lisäksi olimme mukana järjestämässä erityisesti startupeille suunnattua IPR Garage -iltatilaisuutta Kaapelitehtaalla. Päätapahtumassa olimme mukana tuomassa esiin startup-yrityksille elintärkeää IPR-asiaa, jonka lisäksi kaupparekisterin asiantuntijamme olivat valmiit auttamaan yrityksen perustamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Teksti: Olli Ilmarinen, PRH
Kuvat: Leena Puolimatka, PRH


Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 27.11.2017