Maaliskuusta alkaen "toiminimen" voi perustaa verkossa

Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi tehdä nyt sähköisesti perustamisilmoituksen kaupparekisteriin ("toiminimen" perustaminen). Sähköinen perustamisilmoitus otettiin käyttöön PRH:n ja Verohallinnon yhteisellä ytj.fi-verkkosivustolla 1.3.2017.

Tavanomaiset muutokset ja lopettamisen yksityinen elinkeinonharjoittaja on voinut ilmoittaa jo aiemmin ytj.fi-sivuston sähköisen ilmoittamisen palvelussa.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan sähköisen perustamisilmoituksen tekee yrittäjä itse. Asiamies ei voi tehdä perustamisilmoitusta yrittäjän puolesta. Yrittäjällä on oltava suomalainen henkilötunnus ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti).

Netissä pääsee myös takaisin kaupparekisteriin

Sähköinen perustamisilmoitus tehdään kaupparekisteriin. Kun yrittäjä on saanut Y-tunnuksen, hän voi tehdä sähköisen muutosilmoituksen Verohallinnon rekistereihin.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan saama Y-tunnus on pysyvä. Toimintansa lopettanut yrittäjä voi maaliskuusta alkaen ilmoittaa itsensä ytj.fi:n palvelussa takaisin kaupparekisteriin ja Verohallinnon rekistereihin, jos elinkeinotoiminta alkaa uudelleen.

"Toiminimi" suosituin yritysmuoto vuonna 2016

Kaupparekisteriin merkittiin viime vuonna 30 756 uutta yritystä. Se on 2 007 yritystä enemmän kuin edellisenä vuonna, jolloin perustettiin 28 749 uutta yritystä.

Eniten perustettiin yksityisiä elinkeinonharjoittajia eli "toiminimiä". Toiseksi suosituin yritysmuoto oli osakeyhtiö. Eniten yrityksiä perustettiin Uudellamaalla.

Lue lisää

Ohjeet prh.fi-sivulla

Tee ilmoitus PRH:n ja Verohallinnon yhteisen ytj.fi-verkkosivuston palvelussa.Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 20.11.2017