Tarvitseeko yrityksesi tai yhteisösi LEI-tunnuksen?

Yrityksen tai yhteisön täytyy hankkia LEI-tunnus, jos se tekee pankeille ja muille sijoituspalvelujen tarjoajille toimeksiantoja johdannaisista ja julkisen kaupankäynnin kohteena olevista rahoitusvälineistä.

Johdannaisia koskeviin toimeksiantoihin LEI-tunnus vaaditaan 1.11.2017 alkaen. Julkisen kaupankäynnin kohteena olevia rahoitusvälineitä koskeviin toimeksiantoihin LEI tarvitaan 3.1.2018 alkaen. Julkisen kaupankäynnin kohteina olevia rahoitusvälineitä ovat esimerkiksi pörssinoteeratut osakkeet, joukkovelkakirjalainat ja ETF-rahastojen rahasto-osuudet.

LEI-tunnus koskee toimeksiantoja

LEI-tunnus (Legal Entity Identifier) on maailmanlaajuinen yhteisötunnus, jonka avulla rahoitusmarkkinoilla kauppaa käyvät yritykset ja yhteisöt tunnistavat toisensa. Vaatimus LEI-tunnuksesta perustuu EU-lainsäädäntöön.

LEI-tunnusta ei tarvita pelkkään rahoitusvälineiden omistamiseen vaan nimenomaan toimeksiantoihin, kuten ostoon tai myyntiin. Tunnuksen tarvitsevat yritysten ohella kaikki toimeksiantoja tekevät yhteisöt, esimerkiksi rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt.

Hae LEI-tunnusta PRH:lta

  • Yhteisö, jolla on Y-tunnus, voi hakea LEI-tunnusta PRH:lta. Toistaiseksi PRH ei kuitenkaan anna LEI-tunnuksia sivuliikkeille.
  • LEI-tunnusta haetaan täyttämällä ja lähettämällä hakemuslomake.
  • PRH lähettää laskun hakemusmaksusta (110 euroa ja laskutuslisä 6,50 euroa + ALV 24 %) sen jälkeen, kun tunnus on myönnetty.
  • Hakemusmaksu kattaa hakemuksen käsittelyn ja ensimmäisen vuoden rekisteröinnin.

Lue lisää LEI-tunnuksesta ja tee hakemus.


Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 20.11.2017