Hyvin suunniteltu toiminimi tukee yrityksesi liiketoimintaa

Hyvä toiminimi on iskevä ja jää helposti mieleen. Toiminimellä voit parhaimmillaan kiteyttää ja viestiä yrityksesi koko toiminta-ajatuksen. Toiminimen suunnitteluun kannattaa siis käyttää aikaa. Keksinnöllisellä ja omaperäisellä toiminimellä yritys saa heti etumatkaa muihin samankaltaisella alalla toimiviin. Toiminimelle voi menestyvässä yrityksessä muodostua myös huomattavaa taloudellista arvoa.

Myös muut nimi-ideat kannattaa suojata rekisteröinnillä. Jokainen PRH:n ylläpitämään kaupparekisteriin merkitty elinkeinonharjoittaja, yritys tai yhteisö voi rekisteröidä itselleen aputoiminimen, jolla yritys harjoittaa osaa toiminnastaan. Tavaramerkillä, jotka myös PRH rekisteröi, voi taas suojata yrityksen palveluita ja tuotteita.

Yritys voi myös suojata toiminimen useammalla kielellä ottamalla rinnakkaistoiminimiä. Tällöin on huomioitava, että nimen käännökset vastaavat sisällöllisesti toisiaan. Rinnakkaistoiminimi helpottaa siirtymistä kansainvälisille markkinoille, kun nimi ja yhtiömuodon tunnus ovat rekisteröitynä ulkomaisen asiakaspiirin kielellä.

Yrityksen kotisivujen avaaminen tapahtuu yleensä jo heti perustamisen alkumetreillä. Toiminimeä suunnitellessa sinun kannattaakin samalla tarkistaa myös haluamasi verkkotunnuksen saatavuus. On hyvä muistaa, että toiminimi käsitellään PRH:ssa ja verkkotunnus Viestintävirastossa. Toiminimen ja verkkotunnuksen rekisteröitävyydelle on siis eri edellytykset, eikä toiminimen rekisteröinti takaa verkkotunnuksen rekisteröintiä tai päinvastoin.

Kaupparekisterissä käsitellään ja tutkitaan vuosittain keskimäärin noin 70 000 toiminimeä, joista hyväksytään rekisteröitäväksi noin kaksi kolmasosaa. Viime vuonna rekisteröitiin yhteensä yli 50 000 uutta toiminimeä ja toiminimen muutosta. Viimeisen puolen vuoden aikana toiminimiä on rekisteröity noin 26 000 kappaletta, joka on sama määrä kuin vuosi sitten.

Katso, mitä kaikkea toiminimen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon ja miten voit itse tutkia nimen ennakkoon

Tutustu myös tavaramerkin rekisteröintiin.

Tarkista Viestintäviraston sivuilta, onko suunnitelmissa oleva verkkotunnus vielä vapaa: https://domain.fi/info/index.html

Lisätietoja:
Kaupparekisterin neuvonta, puh. 09 6939 5900

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 06.07.2012