10 000. hyödyllisyysmalli eli ”pikkupatentti” riihimäkeläiselle Dir-Air Oy:lle

PRH myönsi 10 000. hyödyllisyysmallin riihimäkeläiselle Dir-Air Oy:lle. Hyödyllisyysmalli on patentintapainen keino suojata keksintö. Suomessa hyödyllisyysmalleja on myönnetty vuodesta 1992 ja 10 000 hyödyllisyysmallin raja ylitettiin Dir-Air Oy:n ilmanohjaimen myötä.

Hyödyllisyysmallin tuoma juridinen suoja yhtä pätevä kuin patentin

Dir-Air Oy:n keksinnön lähtökohtana oli parantaa olemassa olevaa laitetta, johon heillä on jo patentti. Hyödyllisyysmalliksi huhtikuussa 2013 rekisteröity ilmanohjain on Dir-Air Oy:n toimitusjohtajan Tapio Tarpion mukaan helpompi asentaa, sen painehäviö on pienempi ja ilmamäärät isompia. Dir-Air Oy ja heidän asiamiehenään toimiva Timo Pursiainen Tampereen Patenttitoimisto Oy:stä katsoivat, että tähän tapaukseen sopivimman suojan keksinnölle antaa hyödyllisyysmalli.

Pursiainen pitää hyödyllisyysmallia hyvänä keinona suojata keksintö, koska sen tuoma juridinen suoja on yhtä pätevä kuin patentin, mutta hyödyllisyysmallin saaminen on nopeampaa ja prosessi kevyempi. Hyödyllisyysmallin ja patentin samankaltaisuuksien vuoksi hyödyllisyysmallista on myös käytetty epävirallista nimitystä ”pikkupatentti”.

Ilmanohjain säästää energiaa sekä vähentää sisäilma- ja homeongelmia

Tapio Tarpion mukaan hänen suunnittelemansa ilmanohjain sopii lähes mihin tahansa ikkunaan parantamaan ilmanvaihtoa ja säästämään energiaa. Ilmanohjaimella ulkoa tuleva ilma ohjataan ensin ikkunalasien sisään, jolloin ilma lämpenee ja sisään tuleva ilma kylmentää huonetta vähemmän. Tarpio kertoo, että 20 asteen pakkasella ilma lämpenee ilmanohjaimen avulla 20 astetta tai jopa enemmän. Jos venttiilistä tulee ilmaa kahdeksan litraa sekunnissa, tunnissa tulee jo 28 800 litraa. ”Sillä on merkitystä tuleeko ilma sisään nolla-asteisena vai 15-asteisena”, Tapio Tarpio korostaa. Lämpötilalla on vaikutusta myös asumisviihtyvyyteen. Lisäksi ilmanohjain parantaa sisäilmaa ja estää homeongelmia.

Kerros- ja rivitalot ovat ilmanohjaimen pääkäyttökohteita. Dir-Air Oy:n www-sivuilla on runsaasti teknistä tietoa, kuvia ja videoanimaatioita, joilla kuvataan erilaisia toimintoja. Tarpion mukaan sivuilta saa hyvän kuvan siitä, miten heidän tuotteitaan voi käyttää ja asentaa, ja tietysti voi myös ottaa suoraan yhteyttä heihin.

Lue lisää hyödyllisyysmallista
Dir-Air Oy:n hyödyllisyysmallin tiedot PatInfo-palvelussa

Lisätietoja hyödyllisyysmallista:
Satu Seppälä
Jaostopäällikkö
Hyödyllisyysmallijaosto
Patentti- ja innovaatiolinja, PRH
puh. 09 6939 5621
s-posti: satu.seppala(at)prh.fi

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 14.05.2013