Scania on suurin mallioikeuksien haltija Suomessa

Ruotsalaisella Scania CV AB:llä on eniten rekisteröityjä malleja Suomessa. PRH:n ylläpitämässä rekisterissä Scanialla on 74 mallia. Scania on suojannut autoihin liittyvää muotoilua, kuten puskurin suojuksia, kohdevalojen kehyksiä ja lokasuojan tiivisteitä.

Seuraavaksi eniten rekisteröityjä malleja on kahdella suomalaisella yrityksellä: Abloy Oy:llä 31 mallia ja Kaavin Kivi Oy:llä 29 mallia. Abloylla on avaimiin liittyviä rekisteröityjä malleja, mutta myös muihin tuotteisiin liittyviä malleja, kuten postiluukkuun ja wc-paperitelineeseen. Kaavin Kivellä on erilaisiin hautamuistomerkkeihin liittyviä rekisteröityjä malleja.

Taulukko: Kymmenen suurinta mallioikeuksien haltijaa Suomessa 17.5.2017
Scania CV AB 74
Abloy Oy 31
Kaavin Kivi Oy 29
KONINKLIJKE PHILIPS ELECTRONICS N.V. 29
IKI-Kiuas Oy 20
Nokia Corporation 18
Mondex Oy 17
Astra Aktiebolag 16
SOCIÉTÉ DE TECHNOLOGIE MICHELIN 16
CARTOINVEST SOCIETA´ FINANZIARIA E DI PARTECIPAZIONE S.P.A. 15

Mallioikeus on teollisen muotoillun merkittävin oikeudellinen suojakeino. Muotoilu suojataan rekisteröimällä malli, jolloin mallioikeuden hakija saa vahvistettua itselleen yksinoikeuden muotoilemiinsa tuotteisiin.

Mallioikeutta käytetään pääasiassa elinkeinotoiminnassa, mutta mallioikeuden hakijana ja haltijana voi aivan hyvin olla yksityishenkilö. Lue lisää mallioikeudesta.

Tutustu malleihin PRH:n palvelussa: http://epalvelut.prh.fi/fi/web/mallitietopalvelu

Lisätietoa:
Tuulimarja Myllymäki
Johtava neuvontalakimies
Patentti- ja rekisterihallitus
puh. 029 509 5399
Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 17.05.2017