Kuukauden tavaramerkki 1930-luvulta

Siporex suomalainen rakentamisen innovaatio

Siporex on kevytbetoni, jonka tuotenimelle haettiin tavaramerkin suojaa 19.7.1939. Tavaramerkki rekisteröitiin 31.10.1939. Siporex-tavaramerkin nykyinen haltija on H+H.

Ensimmäisen suomalainen rakennus, jossa on käytetty Siporexia, on vuonna 1936 valmistunut Malmin lentokentän terminaali. H+H myy edelleen Siporex-tuotteita Suomessa, vaikkakaan ei suoranaisesti taloja.

Siporex on suomalaisen Lennart Forsénin 1930-luvulla kehittämä, höyrykarkaisumenetelmällä valmistettu kevytbetoni. Siporexia käytetään niin rakennusten ulko- ja väliseinissä kuin ylä-, väli- ja alapohjissa. Siporex-harkoista ja elementeistä valmistetaan muun muassa paloseiniä ja -muureja. Ylijäämästä tehdään kevytbetonimursketta ja kevytbetonijauhetta.

Siporexin perusraaka-aineita ovat sementti, hienoksi jauhettu hiekka, vesi ja masuunikuona. Raaka-aineet annostellaan viiden kuutiometrin kokoiseen sekoittimeen, josta juokseva seos valetaan vakiokokoisiin teräsmuotteihin.

Suomessa Siporexia valmisti vuoteen 2013 asti H+H, jolla oli alun perin Lohjan Kalkkitehtaan 1972 perustama tehdas Ikaalisissa. Tehtaan lopettamista edeltävänä vuonna Siporexista valmistettujen Jämerä-kivitalojen valmistus ja myynti siirtyi virolaiselle Aerocille, jolla on kevytbetonitehdas Virossa.

Lohja-yhtiön Siporex-liiketoiminta juonsi juurensa vuonna 1935 perustettuun ja vuonna 1947 Lohjan Kalkkitehtaan ostamaan Sasekaan, jolla oli juuri ennen sotia rakennettu tehdas Helsingin Vuosaaressa. Tehdas valmisti Kahi-kalkkihiekkatiiliä ja Siporex-kevytbetonia. Vuonna 1972 Lohja perusti Siporex-tehtaan myös Ikaalisiin, ja tuotanto siirrettiin sinne kokonaan niin, että Vuosaaren toiminta loppui 1978. 1990-luvun alussa, kun Oy Lohja Ab ja Wärtsilä yhdistyivät Metraksi, Ikaalisten tehtaan ostivat Lohjan palveluksessa olleet Eero Kalliokoski ja Juha Vine, jotka myivät tehtaan 1999 tanskalaiselle H+H:lle.

Lähde: PRH, Wikipedia, H+H

Muita vuosikymmenen merkittäviä tavaramerkkejä:

  • Heteka - rekisteröintipäivä 8.9.1933, haltija HETEKA OY
  • Koskenlaskija - rekisteröintipäivä 14.9.1935, haltija VALIO OY

Katso myös aiemmin ilmestyneet kuukauden tavaramerkit.


Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 21.06.2017