Kuukauden tavaramerkki 1950-luvulta

AIRAM - suomalainen perheyritys vuodesta 1921

AIRAM hehkulamppu

Airam aloitti 1920-luvulla kotimaisen sähkölamppuhuollon Suomen Sähkölampputehdas Oy:n nimellä. Ensimmäiset Airam-hehkulamput valmistuivat vuonna 1925.

Airamin lasitehdas perustettiin Helsingin Punavuoreen 1933. Lasitehtaan puhaltamossa aloitettiin termospullojen sisäpullojen puhaltaminen vuonna 1934. Uusi lasitehdas valmistui teollisuusalueelle Helsingin Puistolaan 1944 alkaen ja laajeni myöhemmin suuremmaksi lampputehtaaksi.

Airamin musta logo rekisteröitiin tavaramerkiksi 19.6.1952. Yrityksen logosta on rekisteröity useita versioita vuosien varrella, mm. nykyisin käytössä oleva sininen logo. Yrityksen nimen ja logon lisäksi moni tuotemerkki on kansainvälisissä tavaramerkkirekistereissä.


AIRAM-valaistus_koti

Lampputehtaasta valon asiantuntijaksi

Nykyisin Oy Airam Ab on valaisintalo, joka tarjoaa kattavan valikoiman lamppuja ja valaisimia sekä koteihin että ammattivalaistukseen. Vuonna 2011 hehkulampputuotanto päättyi kokonaan, ja hehkulamput korvattiin led-lampuilla. Valaisinten ja lamppujen lisäksi valikoimaan kuuluvat sähkötarvikkeet, koristevalot ja vapaa-ajan tuotteet. Paitsi valoa, tarjoaa Airam kuluttajille ideoita ja inspiraatiota valolla sisustamiseen ja vapaa-aikaan.

Airamilla on pitkät perinteet valon asiantuntijana, ja yritys on saavuttanut vankan aseman niin kauppojen kuin sähkötukkujenkin valikoimissa. Airamin erityinen vahvuus perustuu siihen, että valaisinmalliston kehittäminen ja suunnittelu tapahtuu lähellä suomalaisia asiakkaita. Olosuhteet Pohjoismaissa ovat ainutlaatuiset, joten muualla kehitetyt ratkaisut eivät ole parhaita mahdollisia markkinoilla, joilla tarvitaan hyvää paikallista tuntemusta.

Lähde: Oy Airam Ab, PRH

Muita vuosikymmenen merkittäviä tavaramerkkejä:

  • DISPERIN – rekisteröintipäivä 19.6.1952, haltija Orion Oyj
  • UPO – rekisteröintipäivä 5.9.1956, haltija Uponor Oyj

Katso myös aiemmin ilmestyneet kuukauden tavaramerkit eri vuosikymmeniltä.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 11.09.2017