EUIPO tiedottaa: EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi

Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) uusi tutkimus osoittaa, että EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät joka vuosi 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi.

EUIPO on viimeisten viiden vuoden aikana selvittänyt väärennösten taloudellisia kustannuksia aloilla, jotka tiedetään alttiiksi teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksille. Nykyiset luvut osoittavat, että näiden alojen vuotuiset välittömät tappiot markkinoilla olevien väärennettyjen tuotteiden vuoksi ovat noin 60 miljardia euroa, mikä vastaa 7,5 prosenttia niiden myynnistä.

Kertyneet tappiot ovat 116 euroa vuodessa laskettuna EU:n kansalaista kohden.

Koska lailliset valmistajat tuottavat vähemmän kuin mitä tuottaisivat, jos väärennöksiä ei olisi, ja tarvitsevat näin ollen vähemmän työntekijöitä, näillä aloilla menetetään myös suoraan 434 000 työpaikkaa.

Kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Suomessa väärennösten vuoksi 4 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 380 miljoonaa euroa tai Suomen asukasta kohden laskettuna 69 euroa vuodessa. Löydät Suomeen liittyvän infografiikkan ja suomenkieliseen tiivistelmän teollis- ja tekijänoikeusrikkomuksista vuodelta 2018 Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) uutishuoneessa. Avaa uutistiedote ja siihen liittyvät liitteet PRH:n uutishuoneessa.

Tutkimuksessa tutkitut 13 alaa ovat kosmetiikka ja hygienia, vaatteet, jalkineet ja asusteet, urheiluvälineet, lelut ja pelit, korut ja kellot, käsi- ja matkalaukut, äänitemusiikki, väkevät alkoholijuomat ja viinit, lääkkeet, torjunta-aineet, älypuhelimet, akut ja renkaat.

Luvut ovat osa EUIPOn viimeisten viiden vuoden aikana toteuttamaa tutkimustyötä, ja ne julkaistaan yhdessä kertomuksessa ensimmäistä kertaa. Tänään julkaistussa yhteenvetokertomuksessa esitetään myös tutkimus teollis- ja tekijänoikeuksien osuudesta EU:n taloudessa sekä väärennösten ja piratismin kustannuksista kansainvälisessä kaupassa. Siinä esitetään myös yhteenveto kansallisten, alueellisten ja kansainvälisten elinten teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksien torjumiseksi toteutettavista toimista.

EUIPOn pääjohtaja António Campinos totesi: "Viimeisten viiden vuoden aikana raportointimme ja tutkimuksemme ovat ensimmäistä kertaa antaneet kattavan käsityksen väärennösten ja
piratismin vaikutuksista EU:n talouteen ja uusien työpaikkojen luomiseen sekä tiedustelutietoa siitä, miten teollis- ja tekijänoikeuksia loukataan. Olemme tutkimuksissamme myös osoittaneet, että teollis- ja tekijänoikeuksilla on myönteinen vaikutus työllisyyteen ja kasvuun. Työmme tavoitteena on, että teollis- ja tekijänoikeuksien merkitys ja niiden loukkaamisen aiheuttamat vahingot ovat täysin päätöksentekijöiden ja kansalaisten tiedossa."

Huomautus toimittajille

Tässä tarkoitetut tutkitut 13 alaa ovat: kosmetiikka ja hygienia, vaatteet, jalkineet ja asusteet, urheiluvälineet, lelut ja pelit, korut ja kellot, käsi- ja matkalaukut, äänitemusiikki, väkevät alkoholijuomat ja viinit, lääkkeet, torjunta-aineet, älypuhelimet, akut ja renkaat. Seuraavassa esitetyt luvut viittaavat välittömiin tappioihin kullakin alalla. Seuraavassa esitetyt valuuttakurssit ovat vuodelta 2015, jolloin yhteenvetokertomuksessa esitetty tietojen analysointi toteutettiin.

Yhdistynyt kuningaskunta: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Yhdistyneessä kuningaskunnassa väärennösten vuoksi 8,1 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 9,2 miljardia euroa (6,7 miljardia puntaa) tai Yhdistyneen kuningaskunnan asukasta kohden laskettuna 141 euroa (103 puntaa) vuodessa.

Italia: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Italiassa väärennösten vuoksi 7,9 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 8,6 miljardia euroa tai Italian asukasta kohden laskettuna 142 euroa vuodessa.

Saksa: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Saksassa väärennösten vuoksi 5,9 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 8,3 miljardia euroa tai Saksan asukasta kohden laskettuna 103 euroa vuodessa.

Espanja: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Espanjassa väärennösten vuoksi 9,3 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 6,2 miljardia euroa tai Espanjan asukasta kohden laskettuna 133 euroa vuodessa.

Ranska: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Ranskassa väärennösten vuoksi 5,8 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 6,8 miljardia euroa tai Ranskan asukasta kohden laskettuna 102 euroa vuodessa.

Itävalta: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Itävallassa väärennösten vuoksi 6,9 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 1,04 miljardia euroa tai Itävallan asukasta kohden laskettuna 121 euroa vuodessa.

Belgia: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Belgiassa väärennösten vuoksi 6,8 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 2,06 miljardia euroa tai Belgian asukasta kohden laskettuna 183 euroa vuodessa.

Bulgaria: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Bulgariassa väärennösten vuoksi 19,8 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 552 miljoonaa euroa (1,1 miljardia Bulgarian leviä) tai Bulgarian asukasta kohden laskettuna 77 euroa (150 Bulgarian leviä) vuodessa.

Kypros: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Kyproksessa väärennösten vuoksi 15,1 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 198 miljoonaa euroa tai Kyproksen asukasta kohden laskettuna 234 euroa vuodessa.

Tšekin tasavalta: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Tšekin tasavallassa väärennösten vuoksi 8,6 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 737 miljoonaa euroa (20 miljardia Tšekin korunaa) tai Tšekin asukasta kohden laskettuna 70 euroa (1 907 Tšekin korunaa) vuodessa.

Tanska: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Tanskassa väärennösten vuoksi 6 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 1,1 miljardia euroa (8,5 miljardia Tanskan kruunua) tai Tanskan asukasta kohden laskettuna 203 euroa (1 512 Tanskan kruunua) vuodessa.

Viro: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Virossa väärennösten vuoksi 8,9 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 115 miljoonaa euroa tai Viron asukasta kohden laskettuna 87 euroa vuodessa.

Kreikka: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Kreikassa väärennösten vuoksi 12,3 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 1,4 miljardia euroa tai Kreikan asukasta kohden laskettuna 125 euroa vuodessa.

Kroatia: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Kroatiassa väärennösten vuoksi 12,6 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 398 miljoonaa euroa (3 miljardia Kroatian kunaa) tai Kroatian asukasta kohden laskettuna 94 euroa (716 Kroatian kunaa) vuodessa.

Unkari: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Suomessa väärennösten vuoksi 12,2 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 936 miljoonaa euroa (290 miljardia Unkarin forinttia) tai Unkarin asukasta kohden laskettuna 95 euroa (29 433 Unkarin forinttia) vuodessa.

Irlanti: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Irlannissa väärennösten vuoksi 6,3 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 1,1 miljardia euroa tai Irlannin asukasta kohden laskettuna 231 euroa vuodessa.

Liettua: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Suomessa väärennösten vuoksi 15,7 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 279 miljoonaa euroa tai Liettuan asukasta kohden laskettuna 96 euroa vuodessa.

Luxemburg: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Luxemburgissa väärennösten vuoksi 7,8 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 90 miljoonaa euroa tai Luxemburgin asukasta kohden laskettuna 159 euroa vuodessa.

Latvia: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Latviassa väärennösten vuoksi 12,7 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 145 miljoonaa euroa tai Latvian asukasta kohden laskettuna 73 euroa vuodessa.

Malta: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Maltassa väärennösten vuoksi 10,1 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 82 miljoonaa euroa tai Maltan asukasta kohden laskettuna 191 euroa vuodessa.

Alankomaat: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Alankomaissa väärennösten vuoksi 5,2 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 1,8 miljardia euroa tai Alankomaiden asukasta kohden laskettuna 106 euroa vuodessa.

Puola: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Puolassa väärennösten vuoksi 11,8 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 2,7 miljardia euroa (11,4 miljardia Puolan zlotya) tai Puolan asukasta kohden laskettuna 72 euroa (301 Puolan zlotya) vuodessa.

Portugali: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Portugalissa väärennösten vuoksi 8,2 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 1 miljardia euroa tai Portugalin asukasta kohden laskettuna 98 euroa vuodessa.

Romania: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Romaniassa väärennösten vuoksi 22,5 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 1,64 miljardia euroa (7,3 miljardia Romanian leuta) tai Romanian asukasta kohden laskettuna 83 euroa (367 Romanian leuta) vuodessa.

Ruotsi: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Ruotsissa väärennösten vuoksi 5 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 1,2 miljardia euroa (11,7 miljardia Ruotsin kruunua) tai Ruotsin asukasta kohden laskettuna 128 euroa (1 198 Ruotsin kruunua) vuodessa.

Slovenia: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Sloveniassa väärennösten vuoksi 13,4 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 276 miljoonaa euroa tai Slovenian asukasta kohden laskettuna 134 euroa vuodessa.

Slovakia: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Slovakiassa väärennösten vuoksi 15,3 prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 600 miljoonaa euroa tai Slovakian asukasta kohden laskettuna 111 euroa vuodessa.

Suomi: kertomuksessa arvioidaan, että 13 alaa menettävät Suomessa väärennösten vuoksi 4
prosenttia suorasta myynnistä vuosittain. Tämä vastaa noin 380 miljoonaa euroa tai Suomen asukasta kohden laskettuna 69 euroa vuodessa.

Tietoja EUIPOsta

EUIPO on Euroopan unionin erillisvirasto, jonka toimipaikka on Alicantessa, Espanjassa. Se hallinnoi Euroopan unionin tavaramerkkien (EUTM) rekisteröintiä ja rekisteröityjä yhteisömalleja (RCD), jotka molemmat tarjoavat teollis- ja tekijänoikeuksien suojan kaikissa EU:n jäsenvaltiossa. Se harjoittaa myös yhteistyötä Euroopan unionin kansallisten ja alueellisten teollis- ja tekijänoikeusviranomaisten kanssa. EUIPO järjestää DesignEuropa-kilpailuja.

Teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten eurooppalainen seurantakeskus perustettiin vuonna 2009 tukemaan teollis- ja tekijänoikeuksien suojelua ja valvontaa ja auttamaan teollis- ja tekijänoikeusloukkausten kasvavan uhan torjunnassa Euroopassa. Seurantakeskus siirrettiin EUIPOon Euroopan parlamentin ja neuvoston 5. kesäkuuta 2012 antamalla asetuksella (EU) N:o 386/2012.

Yhteystiedot tiedotusvälineille:
Laura Casado
Puhelin: +34 965138934

Laura.CASADO@euipo.europa.eu
Claire Castel
Puhelin: +34 626346627
Claire.CASTEL@euipo.europa.eu

Ruth McDonald
Puhelin: +34 965137676
Ruth.MCDONALD@euipo.europa.eu

#fightfakesinEU

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 06.06.2018